chleb puree z dyni
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój dynię i gotuj do miękkości.
odcedź bulion, ale nie wylewaj. Zetrzyj dynię na puree. Dodałam jeszcze garść nasion
W 90 ml. wywaru z dyni rozpuścić drożdże i cukier i odstawić na 15 min. połączyć z puree z dyni + olej ( wywar) + sól + mąka, zagnieść ciasto i odstawić na 40 min.
gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2 razy, ugniataj i pozwól mu ponownie podejść.
następnie podziel ciasto na 3 części i włóż do natłuszczonych (u mnie musztardowych ) foremek i ponownie odstaw.
wyrośnięte ciasto posyp sezamem, piecz chleb dyniowy w piekarniku, 40 min. W t 200*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wywar - 18 kcal/100g