chleb puree z dyni

cudowny, apromatyczny chleb z lekką słodką nutą! Łatwe, proste i bardzo smaczne ;) Ach, jakie to pyszne! Szczerze mówiąc, nawet się nie spodziewałam.
NatochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 78 % 40 g
220 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj dynię

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spuścić płyn + nasiona

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dajemy test

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ;)

pokrój dynię i gotuj do miękkości.

odcedź bulion, ale nie wylewaj. Zetrzyj dynię na puree. Dodałam jeszcze garść nasion

W 90 ml. wywaru z dyni rozpuścić drożdże i cukier i odstawić na 15 min. połączyć z puree z dyni + olej ( wywar) + sól + mąka, zagnieść ciasto i odstawić na 40 min.

gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2 razy, ugniataj i pozwól mu ponownie podejść.
następnie podziel ciasto na 3 części i włóż do natłuszczonych (u mnie musztardowych ) foremek i ponownie odstaw.

wyrośnięte ciasto posyp sezamem, piecz chleb dyniowy w piekarniku, 40 min. W t 200*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wywar - 18   kcal/100g

Podobne przepisy