kasztany rybne
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
opłucz szczupaka ze śluzu i pokrój w filety. Odcinamy głowę, ogon i płetwy, zostawiamy je na uchu (skrzela należy usunąć). Tuszę przecinamy wzdłuż brzucha i dokładnie oczyszczamy z wnętrzności, odrywamy również folię wzdłuż grzbietu.
Robienie mięsa mielonego. Posiekaj cebulę i smaż na maśle, aż będzie miękka i złocista.
Bochenek kroimy na średnie kawałki i suszymy w piekarniku, aby lepiej wchłaniał wilgoć i nie był lepki. Wlać mleko i odstawić na chwilę. Przewijamy filety, cebulę i bochenek wraz z mlekiem w maszynce do mięsa.
a potem jeszcze raz razem, aby w końcu zmiażdżyć małe kości i uczynić masę bardziej jednorodną.Teraz mięso mielone musi zostać trochę pobite, ale nie przesadzaj, w przeciwnym razie stanie się zbyt elastyczne. W tym procesie stopniowo dodajemy śmietanę. Ubij białko
a następnie delikatnie wymieszaj ubite białko. Po raz kolejny bardzo trochę odpychamy. Mięso mielone jest gotowe, teraz możesz z niego rzeźbić kotlety, bułki i wszystko, czego dusza zapragnie :). Większość z nich położyłem na kotletach, a z około jednej trzeciej mięsa mielonego zrobiłem"kasztany"
do nadzienia łączymy pokrojone krewetki, koperek i smażoną cebulę, sól i pieprz do smaku.
wlej mąkę do płaskiego talerza. W osobnej misce potrząśnij jajkiem. Rzeźbimy "kasztany", ręce w tym procesie można zwilżyć ciepłą wodą. Z mięsa mielonego formujemy małe ciasto, na środku kładziemy 1-2 łyżeczki nacz
łączymy krawędzie ciasta i ubijamy wszystko w zgrabną kulkę. Obtocz go w mące, następnie w jajku, a na końcu w krakersach. Staraj się, aby krakersy pokrywały całą powierzchnię.
rozgrzej olej roślinny we frytkownicy lub głębokiej patelni. Konieczne jest, aby olej pokrył co najmniej połowę kulki. Smażyć "kasztany" ze wszystkich stron na złoty kolor, to dosłownie pół minuty na sztukę.
doprowadzić do gotowości w piekarniku w średniej temperaturze przez 15-20 minut. Możesz podawać z ziołami i sałatką warzywną.
Robienie mięsa mielonego. Posiekaj cebulę i smaż na maśle, aż będzie miękka i złocista.
Bochenek kroimy na średnie kawałki i suszymy w piekarniku, aby lepiej wchłaniał wilgoć i nie był lepki. Wlać mleko i odstawić na chwilę. Przewijamy filety, cebulę i bochenek wraz z mlekiem w maszynce do mięsa.
a potem jeszcze raz razem, aby w końcu zmiażdżyć małe kości i uczynić masę bardziej jednorodną.Teraz mięso mielone musi zostać trochę pobite, ale nie przesadzaj, w przeciwnym razie stanie się zbyt elastyczne. W tym procesie stopniowo dodajemy śmietanę. Ubij białko
a następnie delikatnie wymieszaj ubite białko. Po raz kolejny bardzo trochę odpychamy. Mięso mielone jest gotowe, teraz możesz z niego rzeźbić kotlety, bułki i wszystko, czego dusza zapragnie :). Większość z nich położyłem na kotletach, a z około jednej trzeciej mięsa mielonego zrobiłem"kasztany"
do nadzienia łączymy pokrojone krewetki, koperek i smażoną cebulę, sól i pieprz do smaku.
wlej mąkę do płaskiego talerza. W osobnej misce potrząśnij jajkiem. Rzeźbimy "kasztany", ręce w tym procesie można zwilżyć ciepłą wodą. Z mięsa mielonego formujemy małe ciasto, na środku kładziemy 1-2 łyżeczki nacz
łączymy krawędzie ciasta i ubijamy wszystko w zgrabną kulkę. Obtocz go w mące, następnie w jajku, a na końcu w krakersach. Staraj się, aby krakersy pokrywały całą powierzchnię.
rozgrzej olej roślinny we frytkownicy lub głębokiej patelni. Konieczne jest, aby olej pokrył co najmniej połowę kulki. Smażyć "kasztany" ze wszystkich stron na złoty kolor, to dosłownie pół minuty na sztukę.
doprowadzić do gotowości w piekarniku w średniej temperaturze przez 15-20 minut. Możesz podawać z ziołami i sałatką warzywną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g