wieniec Wielkanocny kwiat

Piękny i pyszny przepis na wypieki Wielkanocne zachwyci rodzinę i gości! Bardzo piękny i pyszny kwiat Wielkanocny. Lub wieniec Wielkanocny, kto lubi)
ValentinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 16 % 11 g
węglowodany 73 % 49 g
319 kcal
IG: 2 / 6 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na dole jest napisane, jak zrobić maślane ciasto drożdżowe

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz rodzynki. Pokrój kandyzowane owoce na małe kawałki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy o grubości 0,5 cm i smarujemy masłem. Rodzynki, kandyzowane owoce rozprowadzamy równomiernie na cieście i posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną cynamonu (opcjonalnie). Następnie ostrożnie zwiń rolkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś rolkę na blachę do pieczenia (przykryj blachę papierem lub posmaruj olejem i posyp mąką). Zwijamy rolkę w pierścień i wykonujemy nacięcia. Dajemy mu około 20 minut, a następnie smarujemy go jajkiem (jajko można rozcieńczyć mlekiem lub wodą).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piecz kwiat Wielkanocny w rozgrzanym piekarniku przez 180-200s przez 25-30 minut.

gotowanie maślane ciasto drożdżowe . W mleku 35-37C rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru, mąkę & nbsp;1 szklankę, dodając ją stopniowo, w kilku krokach, przez sito. Wymieszaj wszystko, posyp mąką na wierzchu,przykryj serwetką i usuń na 1-1, 5 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto będzie gotowe, gdy po podniesieniu opadnie, a na jego powierzchni pojawią się zmarszczki
zmiel jajka osobno cukrem i solą i dodaj do ciasta. Wymieszać.
roztop masło, ostudź do ciepłego.
dodaj mąkę do ciasta, dobrze wymieszaj. Wlać stopione masło, zagnieść ciasto. Połóż go na stole i ugniataj rękami, smarując je olejem roślinnym. Możesz dodać mąkę. Konieczne jest, aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Zagniataj ciasto przez co najmniej 20 minut. Ciasto włożyć do miski, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
w rezultacie gotowe ciasto będzie elastyczne i nie będzie lepkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy