skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na dole jest napisane, jak zrobić maślane ciasto drożdżowe
Krok 2:
Umyj i osusz rodzynki. Pokrój kandyzowane owoce na małe kawałki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy o grubości 0,5 cm i smarujemy masłem. Rodzynki, kandyzowane owoce rozprowadzamy równomiernie na cieście i posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną cynamonu (opcjonalnie). Następnie ostrożnie zwiń rolkę.
Krok 3:
Przenieś rolkę na blachę do pieczenia (przykryj blachę papierem lub posmaruj olejem i posyp mąką). Zwijamy rolkę w pierścień i wykonujemy nacięcia. Dajemy mu około 20 minut, a następnie smarujemy go jajkiem (jajko można rozcieńczyć mlekiem lub wodą).
Krok 4:
Piecz kwiat Wielkanocny w rozgrzanym piekarniku przez 180-200s przez 25-30 minut.
gotowanie
maślane ciasto drożdżowe
. W mleku 35-37C rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru, mąkę & nbsp;1 szklankę, dodając ją stopniowo, w kilku krokach, przez sito. Wymieszaj wszystko, posyp mąką na wierzchu,przykryj serwetką i usuń na 1-1, 5 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto będzie gotowe, gdy po podniesieniu opadnie, a na jego powierzchni pojawią się zmarszczki
zmiel jajka osobno cukrem i solą i dodaj do ciasta. Wymieszać.
roztop masło, ostudź do ciepłego.
dodaj mąkę do ciasta, dobrze wymieszaj. Wlać stopione masło, zagnieść ciasto. Połóż go na stole i ugniataj rękami, smarując je olejem roślinnym. Możesz dodać mąkę. Konieczne jest, aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Zagniataj ciasto przez co najmniej 20 minut. Ciasto włożyć do miski, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
w rezultacie gotowe ciasto będzie elastyczne i nie będzie lepkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g