boczniaki w bułce tartej
skład / składniki
9
porcje:
gotowanie krok po kroku
boczniaki są lekko myte, zachowując skórę. Następnie dzielimy całą wiązkę na osobne grzyby. Jeśli grzyb jest duży, możesz oddzielić nogę od czapki.
bierzemy 4 jajka, dodajemy do nich sól, pieprz, suszone zioła i dobrze ubijamy.
najpierw zanurz grzyby w ubitym jajku, a następnie zwiń bułkę tartą. Tak przygotowane grzyby smażymy na patelni w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju roślinnego na złoty kolor. Następnie połóż smażone grzyby na ręczniku papierowym, aby wchłonął cały nadmiar tłuszczu.
smażone i suszone grzyby układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 C.
gotowe grzyby układamy na talerzu i dekorujemy posiekanymi ziołami.
grzyby można jeść zarówno jako gorącą przekąskę, jak i na zimno. Dla niektórych grzyby przygotowane w ten sposób mogą wydawać się nieco suche, więc możesz zrobić im kremowy sos czosnkowy lub pomidorowo-czosnkowy.
smacznego.
bierzemy 4 jajka, dodajemy do nich sól, pieprz, suszone zioła i dobrze ubijamy.
najpierw zanurz grzyby w ubitym jajku, a następnie zwiń bułkę tartą. Tak przygotowane grzyby smażymy na patelni w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju roślinnego na złoty kolor. Następnie połóż smażone grzyby na ręczniku papierowym, aby wchłonął cały nadmiar tłuszczu.
smażone i suszone grzyby układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 C.
gotowe grzyby układamy na talerzu i dekorujemy posiekanymi ziołami.
grzyby można jeść zarówno jako gorącą przekąskę, jak i na zimno. Dla niektórych grzyby przygotowane w ten sposób mogą wydawać się nieco suche, więc możesz zrobić im kremowy sos czosnkowy lub pomidorowo-czosnkowy.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g