boczniaki w bułce tartej

wspaniały sposób na gotowanie ulubionych grzybów! Smaczne, pachnące, zdrowe. Nowa wizja potrawy z grzybów.Uniwersalna przekąska, może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Boczniaki w bułce tartej to danie grzybowe w Nowym Stylu, o nowej konsystencji i świeżym smaku.
StanisławAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 39 % 7 g
87 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
boczniaki są lekko myte, zachowując skórę. Następnie dzielimy całą wiązkę na osobne grzyby. Jeśli grzyb jest duży, możesz oddzielić nogę od czapki.
bierzemy 4 jajka, dodajemy do nich sól, pieprz, suszone zioła i dobrze ubijamy.
najpierw zanurz grzyby w ubitym jajku, a następnie zwiń bułkę tartą. Tak przygotowane grzyby smażymy na patelni w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju roślinnego na złoty kolor. Następnie połóż smażone grzyby na ręczniku papierowym, aby wchłonął cały nadmiar tłuszczu.
smażone i suszone grzyby układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 C.
gotowe grzyby układamy na talerzu i dekorujemy posiekanymi ziołami.
grzyby można jeść zarówno jako gorącą przekąskę, jak i na zimno. Dla niektórych grzyby przygotowane w ten sposób mogą wydawać się nieco suche, więc możesz zrobić im kremowy sos czosnkowy lub pomidorowo-czosnkowy.
smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy