Ciasto kokosowe z czekoladą i dżemem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
zetrzyj białą czekoladę na drobnej tarce.
Oddziel białka od żółtek, włóż białka do lodówki.
wymieszaj zmiękczone masło, cukier i żółtka. Stopniowo dodawaj mąkę, białą czekoladę, wanilię i płatki kokosowe, zachowując trochę kokosa do dekoracji.
dobrze ubij białka i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
w formie do ciasta ułożyć pergamin, ułożyć ciasto, wygładzić powierzchnię i piec w temperaturze 180 stopniz około 15-20 minut. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić wzdłuż na 2 ciasta.
lekko podgrzej dżem i posmaruj nim dolne ciasto, przykryj drugą połową góry i lekko dociśnij. Następnie pokrój w małe ciasteczka o dowolnym kształcie, udekoruj je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej na wierzchu i posyp płatkami kokosowymi.
Oddziel białka od żółtek, włóż białka do lodówki.
wymieszaj zmiękczone masło, cukier i żółtka. Stopniowo dodawaj mąkę, białą czekoladę, wanilię i płatki kokosowe, zachowując trochę kokosa do dekoracji.
dobrze ubij białka i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
w formie do ciasta ułożyć pergamin, ułożyć ciasto, wygładzić powierzchnię i piec w temperaturze 180 stopniz około 15-20 minut. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić wzdłuż na 2 ciasta.
lekko podgrzej dżem i posmaruj nim dolne ciasto, przykryj drugą połową góry i lekko dociśnij. Następnie pokrój w małe ciasteczka o dowolnym kształcie, udekoruj je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej na wierzchu i posyp płatkami kokosowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g