baklava z orzechami

Uderz prosto w słodycze! Proste, szybkie i oryginalne! Ten przepis jest łatwy i zajmuje niewiele czasu Bardzo proste i szybkie! Okazuje się, że delikatna i pyszna baklava z orzechami!
LoviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 63 % 43 g
367 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

farsz
3 białka ubić, dodać 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i 2 szklanki cukru
ciasto
3 żółtka, paczka (250 g)margaryny lub masła, 1 szklanka kefiru, 0,5 łyżeczki sody i mąka. zagnieść ciasto, aby było miękkie. Włóż ciasto do zamrażarki na 10 minut
wyjmij ciasto i podziel je na trzy części, rozwałkuj pierwsze ciasto na obficie wysmarowanej masłem blasze do pieczenia (upiekłam na patelni, ponieważ nie ma odpowiedniej blachy do pieczenia), połóż połowę nadzienia na wierzchu
następnie połóż drugie ciasto i na nim pozostałe nadzienie, na wierzchu trzecie ciasto. Pokroić w romby i udekorować orzechami włoskimi i namaścić jajkiem
umieść piec przez 15 minut, a następnie ponownie przejdź przez kawałki i zalej 100 g masła
i ponownie włóż piec w 180 stopniach 40-50 minut, jeśli zobaczysz, że jest smażony z wyprzedzeniem, możesz zmniejszyć do 140, a następnie 5 minut przed gotowością wlać syrop (2 szklanki cukru+ 1 szklanka wody)
wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut, wyciągnij i poczekaj aż ostygnie
smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy