skład / składniki
gotowanie krok po kroku
farsz
3 białka ubić, dodać 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i 2 szklanki cukru
ciasto
3 żółtka, paczka (250 g)margaryny lub masła, 1 szklanka kefiru, 0,5 łyżeczki sody i mąka. zagnieść ciasto, aby było miękkie. Włóż ciasto do zamrażarki na 10 minut
wyjmij ciasto i podziel je na trzy części, rozwałkuj pierwsze ciasto na obficie wysmarowanej masłem blasze do pieczenia (upiekłam na patelni, ponieważ nie ma odpowiedniej blachy do pieczenia), połóż połowę nadzienia na wierzchu
następnie połóż drugie ciasto i na nim pozostałe nadzienie, na wierzchu trzecie ciasto. Pokroić w romby i udekorować orzechami włoskimi i namaścić jajkiem
umieść piec przez 15 minut, a następnie ponownie przejdź przez kawałki i zalej 100 g masła
i ponownie włóż piec w 180 stopniach 40-50 minut, jeśli zobaczysz, że jest smażony z wyprzedzeniem, możesz zmniejszyć do 140, a następnie 5 minut przed gotowością wlać syrop (2 szklanki cukru+ 1 szklanka wody)
wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut, wyciągnij i poczekaj aż ostygnie
smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g











