Ptifury na maśle
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 190C.
mikserem ubij masło z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i solą w kruchą masę. Wlej pół mleka i zetrzyj, aż będzie gładkie.
dodaj jajko i wanilię do pozostałego mleka i dobrze ubij. Dodaj jajko, mleko i wanilię do powstałej śmietany. Ubij mikserem elektrycznym na gładkie ciasto.
użyj łyżki, aby napełnić kokilki ciastem. Piecz ptyfury przez 10-15 minut, aż na wierzchu będą złote i sprężyste pod palcami. Ostudzić na ruszcie. I udekoruj według własnego uznania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g