ciasto z makiem i świeżymi malinami
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem na pianę, dodaj mąkę zmieszaną z makiem.
nasmaruj formę olejem, wlej do niej ciasto, piecz w 200 stopniach.
sprawdź gotowość biszkoptu pod kątem sprężystości (jeśli sprężystnieje po naciśnięciu, jest gotowy).
ciasto ostudzić i pokroić wzdłuż na 3 części.
na śmietanie ubij z cukrem pudrem śmietanę, aż będzie gęsta.
na pierwszych dwóch ciastach posadź krem w pierścieniach i połóż na nich maliny, posyp cukrem.
przykryj trzecim ciastem, posmaruj ciasto malinowe dżemem i udekoruj kremem, malinami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g