ciasto marmozety radość
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Drobno posiekaj daktyle, zalej szklanką wrzącej wody, dodając 0,5 łyżeczki sody, wymieszaj, zamknij pokrywkę i pozostaw na 30 minut.
2. Rozpuść margarynę, dodaj 1 szklankę cukru, 1 jajko i 1 łyżeczkę. soda gaszona w occie, dodaj mąkę, wszystko wymieszaj i połącz z daktylami.
3. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i ułożyć w foremkach pokrytych papierem do pieczenia lekko posypanym bułką tartą lub kaszą manną. Piec ciasta w temperaturze 180 stopni.20 min. ostudzić pokroić wzdłuż każdego ciasta na 2 ciasta.
4. Krem: mleko skondensowane i śliwka. Połącz masło i ubij mikserem.
5. Zbieramy ciasto: posmaruj ciasta kremem, posyp orzechami i połącz. Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem i posyp orzechami. Moczyć przez 2 godziny
6. Na zdjęciu ciasto składa się z podwójnej normy, tj. dla każdego ciasta użyłem wymienionych produktów, a następnie pokroiłem ciasta na pół. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, zwłaszcza jeśli daktyle i orzechy są wcześniej cięte. Orzechy smażę, pozwalam im ostygnąć, następnie kładę na jednej połowie ręcznika, przykrywam drugą i kilka razy zwijam wałkiem do ciasta .Zamiast margaryny możesz użyć śliwek. masło, ciasto gorzej nie będzie
2. Rozpuść margarynę, dodaj 1 szklankę cukru, 1 jajko i 1 łyżeczkę. soda gaszona w occie, dodaj mąkę, wszystko wymieszaj i połącz z daktylami.
3. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i ułożyć w foremkach pokrytych papierem do pieczenia lekko posypanym bułką tartą lub kaszą manną. Piec ciasta w temperaturze 180 stopni.20 min. ostudzić pokroić wzdłuż każdego ciasta na 2 ciasta.
4. Krem: mleko skondensowane i śliwka. Połącz masło i ubij mikserem.
5. Zbieramy ciasto: posmaruj ciasta kremem, posyp orzechami i połącz. Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem i posyp orzechami. Moczyć przez 2 godziny
6. Na zdjęciu ciasto składa się z podwójnej normy, tj. dla każdego ciasta użyłem wymienionych produktów, a następnie pokroiłem ciasta na pół. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, zwłaszcza jeśli daktyle i orzechy są wcześniej cięte. Orzechy smażę, pozwalam im ostygnąć, następnie kładę na jednej połowie ręcznika, przykrywam drugą i kilka razy zwijam wałkiem do ciasta .Zamiast margaryny możesz użyć śliwek. masło, ciasto gorzej nie będzie
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal / 100g