ciasto marmozety radość

proste składniki i doskonały smak sprawiają, że przepis jest pyszny! dostępność produktów Ciasto jest łatwe do zrobienia.
knopaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 31 % 24 g
węglowodany 62 % 48 g
426 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
1. Drobno posiekaj daktyle, zalej szklanką wrzącej wody, dodając 0,5 łyżeczki sody, wymieszaj, zamknij pokrywkę i pozostaw na 30 minut.
2. Rozpuść margarynę, dodaj 1 szklankę cukru, 1 jajko i 1 łyżeczkę. soda gaszona w occie, dodaj mąkę, wszystko wymieszaj i połącz z daktylami.
3. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i ułożyć w foremkach pokrytych papierem do pieczenia lekko posypanym bułką tartą lub kaszą manną. Piec ciasta w temperaturze 180 stopni.20 min. ostudzić pokroić wzdłuż każdego ciasta na 2 ciasta.
4. Krem: mleko skondensowane i śliwka. Połącz masło i ubij mikserem.
5. Zbieramy ciasto: posmaruj ciasta kremem, posyp orzechami i połącz. Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem i posyp orzechami. Moczyć przez 2 godziny
6. Na zdjęciu ciasto składa się z podwójnej normy, tj. dla każdego ciasta użyłem wymienionych produktów, a następnie pokroiłem ciasta na pół. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, zwłaszcza jeśli daktyle i orzechy są wcześniej cięte. Orzechy smażę, pozwalam im ostygnąć, następnie kładę na jednej połowie ręcznika, przykrywam drugą i kilka razy zwijam wałkiem do ciasta .Zamiast margaryny możesz użyć śliwek. masło, ciasto gorzej nie będzie

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal / 100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal / 100g

Podobne przepisy