skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gruziński chleb pita? Przygotuj jedzenie. Weź białą mąkę, najwyższej jakości. Olej roślinny - każdy rafinowany: słonecznik, kukurydza i tak dalej. Woda jest ciepła, rozpuścimy w niej drożdże.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski ze zjeżdżalnią przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem. Dodaj sól. Polecam używać tylko części mąki, a resztę dodawać podczas wyrabiania ciasta.
Krok 3:
Suche drożdże instant, szybko działające, rozcieńczyć w ciepłej wodzie. Jeśli masz inne drożdże, przeczytaj poniżej w infobloku, jak najlepiej z nimi pracować. To ważny punkt, więc zwróć na to uwagę!
Krok 4:
W przesianej mące zrób wgłębienie. Wlej do niego drożdże rozcieńczone w wodzie.
Krok 5:
Zacznij wyrabiać ciasto łyżką, stopniowo wlewając pozostałą mąkę. Kieruj się gęstością ciasta, a nie objętością mąki. Następnie zacznij ugniatać rękami, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.
Krok 6:
Uformuj ciasto w Kolobok i posmaruj je olejem roślinnym.
Krok 7:
Przykryj naczynia z ciastem ręcznikiem i odłóż go zbliżyć się do ciepłego miejsca bez przeciągów. Wzrost ciasta zajmie co najmniej godzinę, maksymalnie kilka godzin - wszystko zależy od drożdży. Gdy ciasto wyrośnie, zmiażdż je.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podziel ciasto na 5 równych części.
Krok 9:
Zwiń każdą z pięciu części w równą kulkę.
Krok 10:
Rozwałkuj każdą z kulek w okrągłą tortillę.
Krok 11:
Przenieś tortillę na przygotowaną nieprzywierającą blachę do pieczenia. Możesz użyć pergaminu, maty silikonowej. Nakłuj tortillę na całej powierzchni widelcem.
Krok 12:
Umieść blachę do pieczenia z chlebem pita w rozgrzanym piekarniku. I piecz do miękkości, koncentrując się na piekarniku (na czas).
Krok 13:
Wyjmij gotowy chleb pita z blachy do pieczenia, przykryj ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie.
niestety gruzińskiego chleba pita nie można ugotować w domu. Do tego potrzebny jest specjalny piec. Ale możesz spróbować, nadal będzie pyszny!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g