Gruzinki z mięsem mielonym

przekąska z bardzo lekkiego ciasta z obfitym nadzieniem!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 42 % 14 g
188 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

robimy ciasto jak na pierogi: wlej szklankę mąki do miski, zrób dołek, wlej tam jajko ubite z 5 łyżkami. l woda, sól. Ubij i stopniowo dodawaj więcej mąki, aby uzyskać strome ciasto. Zostawiamy go na pół godziny.

dalej-podsmaż cebulę, marchewkę, paprykę, pomidory, zioła, przyprawy(bardziej lubię), sól. Dodaj wodę, trochę dusić. Łączymy mięso mielone z ziołami, przyprawami, solą.

rozwałkuj ciasto cienko, rozłóż na nim mięso mielone równą warstwą. Przekręć mocno, pokrój, zwilżając nóż za każdym razem zimną wodą.

ułóż loki w formie, zalej sosem warzywnym, więcej wody, aby całkowicie przykryć pierogi. I dusić w 160 stopniach przez 40 minut. gdy pierogi pojawią się z sosu, przykryj folią, aby górne krawędzie ciasta nie wyschły. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy