skład / składniki
gotowanie krok po kroku
robimy ciasto jak na pierogi: wlej szklankę mąki do miski, zrób dołek, wlej tam jajko ubite z 5 łyżkami. l woda, sól. Ubij i stopniowo dodawaj więcej mąki, aby uzyskać strome ciasto. Zostawiamy go na pół godziny.
dalej-podsmaż cebulę, marchewkę, paprykę, pomidory, zioła, przyprawy(bardziej lubię), sól. Dodaj wodę, trochę dusić. Łączymy mięso mielone z ziołami, przyprawami, solą.
rozwałkuj ciasto cienko, rozłóż na nim mięso mielone równą warstwą. Przekręć mocno, pokrój, zwilżając nóż za każdym razem zimną wodą.
ułóż loki w formie, zalej sosem warzywnym, więcej wody, aby całkowicie przykryć pierogi. I dusić w 160 stopniach przez 40 minut. gdy pierogi pojawią się z sosu, przykryj folią, aby górne krawędzie ciasta nie wyschły. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g