Proste ciasto jagodowe z czarną porzeczką

ciasto z czarną porzeczką okazuje się nie tylko smaczne, ale także zdrowe.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 73 % 33 g
200 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ubij jajka z cukrem. Wymieszaj mąkę z sodą i stopniowo wprowadzaj mąkę do jajka. Dodaj czarną porzeczkę do ciasta i włóż do formy. Piec ciasto przez 35-40 minut. Ostudzić posypać cukrem pudrem. Można podawać z lodami!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy