Proste ciasto jagodowe z czarną porzeczką
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ubij jajka z cukrem. Wymieszaj mąkę z sodą i stopniowo wprowadzaj mąkę do jajka. Dodaj czarną porzeczkę do ciasta i włóż do formy. Piec ciasto przez 35-40 minut. Ostudzić posypać cukrem pudrem. Można podawać z lodami!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g