skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wymieszaj wodę i miód z cukrem w jednej masie. Łatwiej jest natychmiast wymieszać w rondlu i przenieść patelnię na piec, gotując. Po rozpoczęciu bulgotania wyłącz piec, a teraz pozwól wodzie ostygnąć do stanu zimnego. Następnie wlej mąkę do wody i ugniataj ciasto. Gotową masę testową pozostawiamy do ostygnięcia przez pół godziny w lodówce.
rozpuszczamy sodę w niepełnej szklance wody, aby łatwiej się zmieszała i dodajemy do zimnego ciasta. Ugniataj, pozostawiając na dziesięć minut. Po zrolowaniu ciasta na naleśnik o grubości półtora centymetra. Z tego naleśnika wycinamy pierniki za pomocą formy do piernika. Wystarczy zwykła szklanka.
wyjmujemy blachę do pieczenia, posypujemy mąką. Układamy go naszymi półfabrykatami i wkładamy do piekarnika na 20 minut, włączając temperaturę 240 stopni. Chude pierniki miodowe po tym ostatnim kroku staną się całkowicie jadalne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g