ciasto figowe
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Wymieszaj składniki ciasta.
Krok 3:
Rzuć piłkę i wyślij do lodówki.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto i wyślij do formy.
Krok 5:
Wymieszaj migdały z mąką
Krok 6:
Dodaj cukier i śliwkę.olej.Ubijać.
Krok 7:
Dodaj wanilię i jajka.
Krok 8:
Połóż nadzienie na cieście.
Krok 9:
Połóż figi na cieście, polej syropem.
Krok 10:
Piec około 1 godziny.
Krok 11:
Krok 12:
MMM,pyszne!
Krok 13:
podstawą ciasta figowego w naszym przepisie będzie mieszanka soli, mąki, ziaren wanilii, żółtek i drobnego cukru pudru. Konsekwentnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a gdy mieszanina stanie się jędrna, napełniamy ją wodą, zamieniając w ciasto. Powinno być trochę wody, w przeciwnym razie torturujemy się ugniataniem ciasta.
toczy kulkę z masy testowej, owijamy ją folią spożywczą i trzymamy na półce lodówki przez pół godziny.Po powrocie ciasta rozwałkuj je na blasze do pieczenia i wróć do lodówki na połowę poprzedniego okresu. Włączamy piekarnik, ustawiamy na 180 stopni, wkładamy tam ciasto i dajemy mu 15 minut na uformowanie ciasta. Wyjmujemy ciasto, nie wyłączamy piekarnika, ale zmniejszamy temperaturę o 10 stopni.
teraz nadszedł czas, aby umieścić nadzienie w postaci kremu migdałowego. Jak zapewne się domyślacie, pokryją powierzchnię ciasta. Obrane migdały są mielone na proszek, mieszane z mąką pszenną. Ta mieszanka jest ubijana w towarzystwie cukru i masła. Po chwili do masy dodaje się ziarna wanilii i jajka. Wszystko to miesza się, aż nabierze kremowej konsystencji. Smarujemy krem na cieście.
a teraz nadchodzi Kolejka głównego uczestnika przepisu-figi. Oczyszczony z ogonów, wycinamy go w kształcie krzyża i otwieramy. W tej formie dekorujemy powierzchnię ciasta z kremem migdałowym, umieszczając figi z pąkami do góry.
z odrobiną syropu z mieszanki cukru pudru i wody kapie się na figi. Pozostałe orzechy migdałowe kruszymy i tym okruchem kończymy dekorację naczynia. Włóż ciasto do piekarnika na godzinę w temperaturze 170 stopni i poczekaj, aż się ugotuje. Nie spiesz się, aby odstawić herbatę, pozwól jej trochę ostygnąć!
toczy kulkę z masy testowej, owijamy ją folią spożywczą i trzymamy na półce lodówki przez pół godziny.Po powrocie ciasta rozwałkuj je na blasze do pieczenia i wróć do lodówki na połowę poprzedniego okresu. Włączamy piekarnik, ustawiamy na 180 stopni, wkładamy tam ciasto i dajemy mu 15 minut na uformowanie ciasta. Wyjmujemy ciasto, nie wyłączamy piekarnika, ale zmniejszamy temperaturę o 10 stopni.
teraz nadszedł czas, aby umieścić nadzienie w postaci kremu migdałowego. Jak zapewne się domyślacie, pokryją powierzchnię ciasta. Obrane migdały są mielone na proszek, mieszane z mąką pszenną. Ta mieszanka jest ubijana w towarzystwie cukru i masła. Po chwili do masy dodaje się ziarna wanilii i jajka. Wszystko to miesza się, aż nabierze kremowej konsystencji. Smarujemy krem na cieście.
a teraz nadchodzi Kolejka głównego uczestnika przepisu-figi. Oczyszczony z ogonów, wycinamy go w kształcie krzyża i otwieramy. W tej formie dekorujemy powierzchnię ciasta z kremem migdałowym, umieszczając figi z pąkami do góry.
z odrobiną syropu z mieszanki cukru pudru i wody kapie się na figi. Pozostałe orzechy migdałowe kruszymy i tym okruchem kończymy dekorację naczynia. Włóż ciasto do piekarnika na godzinę w temperaturze 170 stopni i poczekaj, aż się ugotuje. Nie spiesz się, aby odstawić herbatę, pozwól jej trochę ostygnąć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g