ciasto figowe

niezwykłe nadzienie do ciasta docenią prawdziwi smakosze! Ciasto figowe zachwyci Ciebie i twoją rodzinę swoją oryginalnością!
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 41 % 32 g
węglowodany 51 % 40 g
474 kcal
IG: 8 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj składniki ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rzuć piłkę i wyślij do lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto i wyślij do formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj migdały z mąką

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier i śliwkę.olej.Ubijać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wanilię i jajka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż nadzienie na cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż figi na cieście, polej syropem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec około 1 godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

    MMM,pyszne!

  13. Krok 13:

    Krok 13.
podstawą ciasta figowego w naszym przepisie będzie mieszanka soli, mąki, ziaren wanilii, żółtek i drobnego cukru pudru. Konsekwentnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a gdy mieszanina stanie się jędrna, napełniamy ją wodą, zamieniając w ciasto. Powinno być trochę wody, w przeciwnym razie torturujemy się ugniataniem ciasta.

toczy kulkę z masy testowej, owijamy ją folią spożywczą i trzymamy na półce lodówki przez pół godziny.Po powrocie ciasta rozwałkuj je na blasze do pieczenia i wróć do lodówki na połowę poprzedniego okresu. Włączamy piekarnik, ustawiamy na 180 stopni, wkładamy tam ciasto i dajemy mu 15 minut na uformowanie ciasta. Wyjmujemy ciasto, nie wyłączamy piekarnika, ale zmniejszamy temperaturę o 10 stopni.

teraz nadszedł czas, aby umieścić nadzienie w postaci kremu migdałowego. Jak zapewne się domyślacie, pokryją powierzchnię ciasta. Obrane migdały są mielone na proszek, mieszane z mąką pszenną. Ta mieszanka jest ubijana w towarzystwie cukru i masła. Po chwili do masy dodaje się ziarna wanilii i jajka. Wszystko to miesza się, aż nabierze kremowej konsystencji. Smarujemy krem na cieście.

a teraz nadchodzi Kolejka głównego uczestnika przepisu-figi. Oczyszczony z ogonów, wycinamy go w kształcie krzyża i otwieramy. W tej formie dekorujemy powierzchnię ciasta z kremem migdałowym, umieszczając figi z pąkami do góry.

z odrobiną syropu z mieszanki cukru pudru i wody kapie się na figi. Pozostałe orzechy migdałowe kruszymy i tym okruchem kończymy dekorację naczynia. Włóż ciasto do piekarnika na godzinę w temperaturze 170 stopni i poczekaj, aż się ugotuje. Nie spiesz się, aby odstawić herbatę, pozwól jej trochę ostygnąć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy