chude ciasto grzybowe

zebrałeś się w lesie? Nie zapomnij zebrać grzybów, ponieważ ten przepis jest tego wart. Pachnące, smaczne i satysfakcjonujące chude ciasto. Pieczarki pieczone w delikatnym sosie i z cienką skórką-bardzo smaczne!
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 44 % 11 g
152 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do ciasta: mąka - 120 gr, margaryna - 60 gr, woda - 3 łyżeczki, ocet winny-0,5 łyżeczki. łyżka. Do nadzienia: pieczarki-300 gr, czarny pieprz-do smaku, tymianek, tymianek - 0,2 herbaty. łyżki, czosnek - 1 ząbek, cebula-1 od. Do sosu: Mukm - 15 gr., Woda-250 ml., oliwa z oliwek - 15 gr.. Gałka muszkatołowa, sól-do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym punktem w kolejce do gotowania jest ciasto. Przygotuj bazę, zaczynając od margaryny. Margarynę posiekaj na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiażdżoną margarynę wymieszaj z mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wodę z octem. Objętość wody należy wybrać samodzielnie..

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Okazało się, że to taka bułka. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bierzemy pieczarki. Umyj grzyby, oczyść i pozostaw do wyschnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój grzyby na cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój cebulę i czosnek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczarki smażymy przy użyciu oliwy z oliwek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sok oddzielony od grzybów jest odcedzany do osobnej miski. do sosu. Grzyby też układamy

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smażyć czosnek z tymiankiem i cebulą na patelni, dodać przyprawione warzywa do pieczarek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto zwijamy w cienką warstwę o grubości pół centymetra. Odetnij niewielką część ciasta, aby obrzeża krawędzi ciasta. Ciasto kładziemy na blasze do pieczenia i wyrównujemy do kwadratu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj sos-usmaż mąkę na oleju roślinnym, aby uzyskać masę około 250-260 gramów. Gotuj mieszaninę na patelni, zwijając grudki. Wlej sól i posiekaną gałkę muszkatołową do zagęszczonej mieszanki. Wymieszaj sos z grzybami i cebulą, rozłóż na cieście.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nie zapomnij przebić ciasta w kilku miejscach.. Ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Powinno wystarczyć 20-30 minut. Ciasto wyjmujemy, pozwalamy mu ostygnąć

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wspaniała kolacja dla rodziny

gotowanie ciasta. Pierwszym punktem w kolejce do gotowania jest ciasto. Przygotowujemy bazę, zaczynając od margaryny. Zmiażdżone kawałki mieszamy z mąką, octem i rozcieńczamy w wodzie. Objętość wody nie jest określona, ponieważ musisz ją wybrać samodzielnie.

gotowe ciasto pozostawiamy na 30 minut, a na razie bierzemy pieczarki. Umyj grzyby i pozostaw do wyschnięcia. Następnie dzielimy je na cienkie plasterki. Kroimy również cebulki i czosnek, pierwszy w półpierścienie, a drugi – jak wyjdzie.

pieczarki smażymy przy użyciu oliwy z oliwek. Sok oddzielony od grzybów odcedzamy do osobnej miski na sos. Układamy również grzyby i smażymy czosnek z tymiankiem i cebulą na patelni, po chwili dodając do pieczarek przyprawione warzywa.

ciasto zwijamy w płaski arkusz o grubości pół centymetra. Odetnij niewielką część ciasta, aby obrzeża krawędzi ciasta. Ciasto kładziemy na blasze do pieczenia i wyrównujemy do kwadratu.

przygotuj sos-usmaż mąkę na oleju roślinnym, aby uzyskać masę około 250-260 gramów. Gotuj mieszaninę na patelni, zwijając grudki. Wlej sól i posiekaną gałkę muszkatołową do zagęszczonej mieszanki. Wymieszaj sos z grzybami i cebulą, a następnie utwórz drugą warstwę ciasta z powstałego nadzienia.

nie zapomnij zrobić kilku otworów w cieście, ponieważ powietrze nadal musi gdzieś iść. Ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni. Powinno nam wystarczyć 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy