skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do ciasta: mąka - 120 gr, margaryna - 60 gr, woda - 3 łyżeczki, ocet winny-0,5 łyżeczki. łyżka. Do nadzienia: pieczarki-300 gr, czarny pieprz-do smaku, tymianek, tymianek - 0,2 herbaty. łyżki, czosnek - 1 ząbek, cebula-1 od. Do sosu: Mukm - 15 gr., Woda-250 ml., oliwa z oliwek - 15 gr.. Gałka muszkatołowa, sól-do smaku.
Krok 2:
Pierwszym punktem w kolejce do gotowania jest ciasto. Przygotuj bazę, zaczynając od margaryny. Margarynę posiekaj na kawałki.
Krok 3:
Zmiażdżoną margarynę wymieszaj z mąką.
Krok 4:
Dodaj wodę z octem. Objętość wody należy wybrać samodzielnie..
Krok 5:
Okazało się, że to taka bułka. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut.
Krok 6:
Bierzemy pieczarki. Umyj grzyby, oczyść i pozostaw do wyschnięcia.
Krok 7:
Pokrój grzyby na cienkie plasterki.
Krok 8:
Pokrój cebulę i czosnek.
Krok 9:
Pieczarki smażymy przy użyciu oliwy z oliwek.
Krok 10:
Sok oddzielony od grzybów jest odcedzany do osobnej miski. do sosu. Grzyby też układamy
Krok 11:
Smażyć czosnek z tymiankiem i cebulą na patelni, dodać przyprawione warzywa do pieczarek.
Krok 12:
Ciasto zwijamy w cienką warstwę o grubości pół centymetra. Odetnij niewielką część ciasta, aby obrzeża krawędzi ciasta. Ciasto kładziemy na blasze do pieczenia i wyrównujemy do kwadratu.
Krok 13:
Przygotuj sos-usmaż mąkę na oleju roślinnym, aby uzyskać masę około 250-260 gramów. Gotuj mieszaninę na patelni, zwijając grudki. Wlej sól i posiekaną gałkę muszkatołową do zagęszczonej mieszanki. Wymieszaj sos z grzybami i cebulą, rozłóż na cieście.
Krok 14:
Nie zapomnij przebić ciasta w kilku miejscach.. Ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni.
Krok 15:
Powinno wystarczyć 20-30 minut. Ciasto wyjmujemy, pozwalamy mu ostygnąć
Krok 16:
Wspaniała kolacja dla rodziny
gotowe ciasto pozostawiamy na 30 minut, a na razie bierzemy pieczarki. Umyj grzyby i pozostaw do wyschnięcia. Następnie dzielimy je na cienkie plasterki. Kroimy również cebulki i czosnek, pierwszy w półpierścienie, a drugi – jak wyjdzie.
pieczarki smażymy przy użyciu oliwy z oliwek. Sok oddzielony od grzybów odcedzamy do osobnej miski na sos. Układamy również grzyby i smażymy czosnek z tymiankiem i cebulą na patelni, po chwili dodając do pieczarek przyprawione warzywa.
ciasto zwijamy w płaski arkusz o grubości pół centymetra. Odetnij niewielką część ciasta, aby obrzeża krawędzi ciasta. Ciasto kładziemy na blasze do pieczenia i wyrównujemy do kwadratu.
przygotuj sos-usmaż mąkę na oleju roślinnym, aby uzyskać masę około 250-260 gramów. Gotuj mieszaninę na patelni, zwijając grudki. Wlej sól i posiekaną gałkę muszkatołową do zagęszczonej mieszanki. Wymieszaj sos z grzybami i cebulą, a następnie utwórz drugą warstwę ciasta z powstałego nadzienia.
nie zapomnij zrobić kilku otworów w cieście, ponieważ powietrze nadal musi gdzieś iść. Ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni. Powinno nam wystarczyć 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g