ciasta z suszonymi morelami na mleku z drożdżami

Wielkanoc tuż za rogiem? Raczej weź przepis - twoje ciasto będzie wyjątkowe! Ja i moja rodzina uwielbiamy ciasto kremowe.
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 73 % 47 g
303 kcal
IG: 6 / 4 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

napełnij garnek mlekiem i podgrzej, aby był ciepły, ale nie gorący. Część mleka (około jednej piątej objętości) wlewa się do wolnostojącej miski. W nim mieszamy mleko z cukrem, a następnie dodajemy do niego drożdże. Po rozcieńczeniu drożdży w mleku wyjmujemy miskę w ciepłym kąciku na 20 minut, aby drożdże wyrosły.

mleko z głównego garnka wraca do włączonego pieca. Teraz gotujemy go, wlewając naprzemiennie 3 łyżki mąki i rozprowadzając je w całej objętości mleka. Wymieszaj mieszaninę i trzymaj w ogniu, aż uzyska gęstą konsystencję.

oddzielnie od niej lekko podgrzej ciężką śmietanę, aby następnie wlać ją do masy mleka i pozostałej mąki. Śmietankę należy całkowicie wymieszać z mieszanką. Czwartym dodatkiem do mieszanki będzie ciasto. Wlewamy go dopiero po tym, jak zawartość patelni ostygnie z gorącą, aż będzie akceptowalnie ciepła. Jak zawsze po dodaniu wymieszaj mieszaninę.

pozostaw mieszaninę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zajmie to mniej więcej tyle samo czasu, co Opare lub trochę więcej. Rozgrzej masło, aby się rozpuściło, a następnie schłodź, wracając do stanu stałego. Oddziel żółtka od białek. Pierwsze łączymy razem z cukrem waniliowym i zwykłym. 

gdy ciasto wyrośnie, Dodaj do niego mieszaninę cukru i żółtek, a następnie masło i sól. Ugniataj Wszystkie dodatki do masy testowej. Wtedy pamiętamy o wiewiórkach. Ubij je, aż się spienią i natychmiast wlej ubite białko powietrza do ciasta. Zagniatamy ciasto, obracając i jednocześnie delikatnie zagęszczając je mąką. Dodaj mąkę porcjami. W finale powinno wyjść ciasto, dość miękkie i jednocześnie łatwe do rozciągnięcia, nie przyklejające się do rąk.

posiekaj składniki do nadzienia ciasta. Kształt cięcia dobieramy do gustu. Wymieszaj je z ciastem i pozostaw masę do wyrośnięcia na drożdżach. Podczas gdy dojrzewa, przygotowujemy Formy do ciast wielkanocnych. W formach kładziemy papier do pieczenia nasmarowany olejem (roślinnym). Wlej ciasto tak, aby zajmowało połowę każdej z foremek, nie więcej. Tam powinien ponownie wzrosnąć, po czym można go już przenieść do piekarnika. Włączamy piekarnik na 180 stopni, czekamy, aż się rozgrzeje i dajemy półfabrykatowi godzinę na gotowanie, regularnie sprawdzając proces pieczenia. Gotowe ciasto kremowe można polać polewą z mieszanki białka 1 jaja kurzego, pół szklanki cukru pudru i łyżki soku z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal / 100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Marshmallow - 304   kcal/100g
  • Pianki w czekoladzie - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal / 100g

Podobne przepisy