skład / składniki
metoda gotowania
napełnij garnek mlekiem i podgrzej, aby był ciepły, ale nie gorący. Część mleka (około jednej piątej objętości) wlewa się do wolnostojącej miski. W nim mieszamy mleko z cukrem, a następnie dodajemy do niego drożdże. Po rozcieńczeniu drożdży w mleku wyjmujemy miskę w ciepłym kąciku na 20 minut, aby drożdże wyrosły.
mleko z głównego garnka wraca do włączonego pieca. Teraz gotujemy go, wlewając naprzemiennie 3 łyżki mąki i rozprowadzając je w całej objętości mleka. Wymieszaj mieszaninę i trzymaj w ogniu, aż uzyska gęstą konsystencję.
oddzielnie od niej lekko podgrzej ciężką śmietanę, aby następnie wlać ją do masy mleka i pozostałej mąki. Śmietankę należy całkowicie wymieszać z mieszanką. Czwartym dodatkiem do mieszanki będzie ciasto. Wlewamy go dopiero po tym, jak zawartość patelni ostygnie z gorącą, aż będzie akceptowalnie ciepła. Jak zawsze po dodaniu wymieszaj mieszaninę.
pozostaw mieszaninę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zajmie to mniej więcej tyle samo czasu, co Opare lub trochę więcej. Rozgrzej masło, aby się rozpuściło, a następnie schłodź, wracając do stanu stałego. Oddziel żółtka od białek. Pierwsze łączymy razem z cukrem waniliowym i zwykłym.
gdy ciasto wyrośnie, Dodaj do niego mieszaninę cukru i żółtek, a następnie masło i sól. Ugniataj Wszystkie dodatki do masy testowej. Wtedy pamiętamy o wiewiórkach. Ubij je, aż się spienią i natychmiast wlej ubite białko powietrza do ciasta. Zagniatamy ciasto, obracając i jednocześnie delikatnie zagęszczając je mąką. Dodaj mąkę porcjami. W finale powinno wyjść ciasto, dość miękkie i jednocześnie łatwe do rozciągnięcia, nie przyklejające się do rąk.
posiekaj składniki do nadzienia ciasta. Kształt cięcia dobieramy do gustu. Wymieszaj je z ciastem i pozostaw masę do wyrośnięcia na drożdżach. Podczas gdy dojrzewa, przygotowujemy Formy do ciast wielkanocnych. W formach kładziemy papier do pieczenia nasmarowany olejem (roślinnym). Wlej ciasto tak, aby zajmowało połowę każdej z foremek, nie więcej. Tam powinien ponownie wzrosnąć, po czym można go już przenieść do piekarnika. Włączamy piekarnik na 180 stopni, czekamy, aż się rozgrzeje i dajemy półfabrykatowi godzinę na gotowanie, regularnie sprawdzając proces pieczenia. Gotowe ciasto kremowe można polać polewą z mieszanki białka 1 jaja kurzego, pół szklanki cukru pudru i łyżki soku z cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal / 100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Marshmallow - 304 kcal/100g
- Pianki w czekoladzie - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal / 100g