ciasto migdałowe

lubisz orzechy? Wtedy ten placek ci się spodoba! Przygotuj to ciasto migdałowe na Wielkanoc, ma niesamowity orzechowy smak!
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 69 % 45 g
312 kcal
IG: 25 / 7 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

zaczynamy od posiekania suszonych owoców, w tym gruszek, na małe kawałki. Najlepiej, jeśli są w przybliżeniu tego samego rozmiaru co rodzynki, dla wygody i po prostu estetyki. Oczywiście ostateczna decyzja należy zawsze do ciebie.

kawałki suszonych owoców wsypujemy do miski, którą napełniamy rumem. Powinny być moczone w nim przez godzinę lub dłużej. Im dłużej, tym mocniej wchłoną rum i tym smaczniejsze będzie ciasto migdałowe.

mówiąc o migdałach - migdały wkładamy do wrzącej wody i trzymamy je w ten sposób przez kilka minut. Obieranie go jest teraz znacznie łatwiejsze. Gdy woda ostygnie, spuść i obierz migdały.

teraz o cieście-ugniatamy 250 gramów mąki z mlekiem i drożdżami. Masę mieszamy sumiennie i pozostawiamy do wyrośnięcia.

ubij żółtka z rozpuszczonym w nich cukrem. Po zmianie koloru na biały wlej je do przygotowanej masy mącznej. Tam dodajemy masło. Następnie ubij białka, aby zamieniły się w płyn pełen bąbelków. Korzystanie z miksera będzie łatwiejsze i szybsze. Kapiemy sok z cytryny do płynnego białka, solimy i wlewamy w to samo miejsce, w którym odsączono żółtka. Nie wlewamy wszystkiego w tym samym czasie, ale w dwóch seriach, nadal mieszając białka, aby pianka nie opadła. To, co nam wyszło, stoimy przez godzinę w ciepłym kącie. Resztę mąki wsypujemy do powstałej masy, wraz z nadzieniem-suszonymi owocami i migdałami. Część migdałów można pozostawić do posypania powierzchnią ciasta.

zagnieść ciasto, posypać mąką. Przygotowujemy formy, w których je wypełniamy. Tylko najpierw włożymy papier do pieczenia do foremek, aby ściany się nie przypaliły. Formy wypełniamy do połowy, resztę ciasta wypełniamy, gdy potem jeszcze przez jakiś czas przed wysłaniem do piekarnika.

w piekarniku powinien piec około godziny, w temperaturze półtora stu stopni. Nie zapomnij sprawdzić foremek z ciastami. Mogą upiec przed określonym terminem. Po upieczeniu wlej lukier z mieszanki drobnego cukru pudru i soku z cytryny na czapkę. Dajemy glazurę do zamrożenia, a ciasto można już ucztować

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy