skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy od posiekania suszonych owoców, w tym gruszek, na małe kawałki. Najlepiej, jeśli są w przybliżeniu tego samego rozmiaru co rodzynki, dla wygody i po prostu estetyki. Oczywiście ostateczna decyzja należy zawsze do ciebie.
kawałki suszonych owoców wsypujemy do miski, którą napełniamy rumem. Powinny być moczone w nim przez godzinę lub dłużej. Im dłużej, tym mocniej wchłoną rum i tym smaczniejsze będzie ciasto migdałowe.
mówiąc o migdałach - migdały wkładamy do wrzącej wody i trzymamy je w ten sposób przez kilka minut. Obieranie go jest teraz znacznie łatwiejsze. Gdy woda ostygnie, spuść i obierz migdały.
teraz o cieście-ugniatamy 250 gramów mąki z mlekiem i drożdżami. Masę mieszamy sumiennie i pozostawiamy do wyrośnięcia.
ubij żółtka z rozpuszczonym w nich cukrem. Po zmianie koloru na biały wlej je do przygotowanej masy mącznej. Tam dodajemy masło. Następnie ubij białka, aby zamieniły się w płyn pełen bąbelków. Korzystanie z miksera będzie łatwiejsze i szybsze. Kapiemy sok z cytryny do płynnego białka, solimy i wlewamy w to samo miejsce, w którym odsączono żółtka. Nie wlewamy wszystkiego w tym samym czasie, ale w dwóch seriach, nadal mieszając białka, aby pianka nie opadła. To, co nam wyszło, stoimy przez godzinę w ciepłym kącie. Resztę mąki wsypujemy do powstałej masy, wraz z nadzieniem-suszonymi owocami i migdałami. Część migdałów można pozostawić do posypania powierzchnią ciasta.
zagnieść ciasto, posypać mąką. Przygotowujemy formy, w których je wypełniamy. Tylko najpierw włożymy papier do pieczenia do foremek, aby ściany się nie przypaliły. Formy wypełniamy do połowy, resztę ciasta wypełniamy, gdy potem jeszcze przez jakiś czas przed wysłaniem do piekarnika.
w piekarniku powinien piec około godziny, w temperaturze półtora stu stopni. Nie zapomnij sprawdzić foremek z ciastami. Mogą upiec przed określonym terminem. Po upieczeniu wlej lukier z mieszanki drobnego cukru pudru i soku z cytryny na czapkę. Dajemy glazurę do zamrożenia, a ciasto można już ucztować
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g