Puff Słodkie palce

przewiewne słodkie palce, które chcesz ugryźć!
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 41 % 30 g
węglowodany 51 % 38 g
502 kcal
IG: 0 / 74 / 26

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

Nie rozwałkuj warstwy ciasta francuskiego. Tniemy go tak, jak jest, na paski o szerokości 2-2, 5 cm.

rozłóż paski na blasze do pieczenia zwilżonej wodą i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze t - 200-220* 25-30 minut (skup się na piekarniku) .

włóż olej ze skondensowanym mlekiem do kąpieli wodnej. Doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu.

pozostaw masę do ostygnięcia.

zanurz każdy pasek w śmietanie i połóż na spodku na chwilę, aby nadmiar spłynął.

Rzuć języczki w posypkę. Wszyscy!!
jeśli zjesz od razu, będą trochę miękkie od śmietany, a jeśli staną, staną się bardziej chrupiące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kruche ciasteczka - 716   kcal/100g

Podobne przepisy