skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepis na ziemniaki Idaho jest tak prosty, jak to tylko możliwe i nie zajmuje dużo czasu.
dokładnie umyj ziemniaki i pokrój każdy ziemniak na osiem mniej więcej identycznych plasterków.
włóż pokrojone ziemniaki do rondla i zalej zimną wodą, dodając trochę soli.
gotuj ziemniaki przez około dwie minuty z otwartą pokrywką na średnim ogniu.
następnie spuść wodę i ostudź ziemniaki.
wymieszaj stopione masło z ziołami, czosnkiem i ostrym sosem pieprzowym.
ugotowane plastry ziemniaków pokrywamy powstałą mieszanką i pieczemy w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
gotowe ziemniaki "Idaho" można podawać z rybami, mięsem, drobiem.
może być również stosowany jako gorąca przekąska, podawana z sosem serowym lub czosnkowym.
nawiasem mówiąc, przepis na ziemniaki przyszedł do nas z kuchni amerykańskiej, a raczej ze stanu Idaho, gdzie uprawia się ziemniaki o tej samej nazwie, znane ze swojej wielkości i smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g