babeczka ze śliwkami i orzechami włoskimi
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem na biało.
dodaje ser twarogowy i zmiękczone masło CL, wszystko wcieramy w jednorodną masę.
dodaj sodę gaszoną sokiem z cytryny lub cytryną. kwasem, prażony Orzech włoski, kruszony na kawałki, pokrojone suszone śliwki bez pestek.
następnie mąkę i zagniatamy ciasto, wkładamy do formy do ciasta,natłuszczonej SL.olej.
włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut w 210 stopniach.
Piec, schładzać i wyjmować z formy.
można posypać cukrem pudrem.
Zdobądź apetyt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Masa serowa - 207 kcal/100g
- Serki twarogowe - 380 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g