Gata z orzeszkami ziemnymi i sezamem

spędź wieczór przy filiżance herbaty z pyszną słodyczą!Żadnych sklepów. Szybkość gotowania i smak Siedzę przy telewizorze i czekam, aż nadejdzie mój program. I nagle chciałem czegoś smacznego, słodkiego. Oczywiście możesz iść do najbliższego supermarketu i kupić. Ale jestem leniwy i nie jestem szczęśliwy. I daj mi, myślę, że pójdę do kuchni. I co o tym sądzicie? Po susekach zeskrobałem i znalazłem: szklankę orzeszków ziemnych, garść sezamu i dżem morelowy (własnego przygotowania), a mąka, jajka, piasek itp. Cóż, to wystarczy, aby zrobić gatę z orzeszkami ziemnymi i sezamem.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 27 % 20 g
węglowodany 61 % 46 g
390 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zdobądź margarynę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopić

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotuj zakrzask

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać do matsun

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do margaryny

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Shuffle

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj 1/3 jajka

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mąkę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieść ciasto

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Grind

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź orzeszki ziemne

  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj sezam

  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wew.goździk, jajko, piasek

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Shuffle

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Weź część testu

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozwałkuj

  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posyp nadzieniem

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Zawiń w rolkę

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przygniatać

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Namaścić jajkiem

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Cięcie

  27. Krok 27:

    Krok 27.

więc bezceremonialnie topię margarynę (nie gotuj!) na małym ogniu. Zdejmuję z ognia i pozwalam ostygnąć. Do matsun (lub kefiru) dodaję piasek, sól, wanilinę, sodę i ocet. Mieszam i wlewam tę masę do schłodzonej margaryny, na koniec dodaję 1/3 jajka (na chrupnięcie ciasta, jeśli dodasz całe jajko, okaże się suche), mieszam, wsypuję mąkę i gotuję strome ciasto. Ciasto wkładam do lodówki na 35 minut.
a tymczasem przygotowuję nadzienie. Siekam orzeszki ziemne, dodaję sezam, piasek, mielone goździki ( opcjonalnie można włożyć cynamon lub wanilinę) i 1/3 jajka (na wiązkę nadzienia), dobrze mieszam.
wyjmuję wypoczęte ciasto z lodówki i rozwałkowuję. Na powierzchni ciasta smaruję cienką warstwę dżemu morelowego (możesz wziąć dowolny inny, nawet "Baobab", jeśli tylko jest smaczny), a na nim kładę nadzienie. Teraz zwijam rolkę, lekko dociskam wałkiem do ciasta. Smaruję powierzchnię rolki pozostałą trzecią jajka i kroję na kawałki kręconym nożem (mój nóż jest bardzo "stary", ale mój pochodzi). A teraz wkładam gatę do nagrzanego piekarnika i pieczę w temperaturze 200 C 35 – 45 minut.
Cóż, moja Gata jest gotowa. Idę obejrzeć program " Żyj zdrowo!"z filiżanką aromatycznej kawy.
P. S. w czasie wyszło tyle samo, ile kosztowałaby mnie wycieczka do sklepu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy