skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki
Krok 2:

Krok 3:

Zdobądź margarynę
Krok 4:

Stopić
Krok 5:

Ugotuj zakrzask
Krok 6:

Wlać do matsun
Krok 7:

Dodaj do margaryny
Krok 8:

Shuffle
Krok 9:

Dodaj 1/3 jajka
Krok 10:

Dodaj mąkę
Krok 11:

Zagnieść ciasto
Krok 12:

Grind
Krok 13:

Weź orzeszki ziemne
Krok 14:

Krok 15:

Dodaj sezam
Krok 16:

Krok 17:

Wew.goździk, jajko, piasek
Krok 18:

Shuffle
Krok 19:

Weź część testu
Krok 20:

Rozwałkuj
Krok 21:

Krok 22:

Posyp nadzieniem
Krok 23:

Zawiń w rolkę
Krok 24:

Przygniatać
Krok 25:

Namaścić jajkiem
Krok 26:

Cięcie
Krok 27:
więc bezceremonialnie topię margarynę (nie gotuj!) na małym ogniu. Zdejmuję z ognia i pozwalam ostygnąć. Do matsun (lub kefiru) dodaję piasek, sól, wanilinę, sodę i ocet. Mieszam i wlewam tę masę do schłodzonej margaryny, na koniec dodaję 1/3 jajka (na chrupnięcie ciasta, jeśli dodasz całe jajko, okaże się suche), mieszam, wsypuję mąkę i gotuję strome ciasto. Ciasto wkładam do lodówki na 35 minut.
a tymczasem przygotowuję nadzienie. Siekam orzeszki ziemne, dodaję sezam, piasek, mielone goździki ( opcjonalnie można włożyć cynamon lub wanilinę) i 1/3 jajka (na wiązkę nadzienia), dobrze mieszam.
wyjmuję wypoczęte ciasto z lodówki i rozwałkowuję. Na powierzchni ciasta smaruję cienką warstwę dżemu morelowego (możesz wziąć dowolny inny, nawet "Baobab", jeśli tylko jest smaczny), a na nim kładę nadzienie. Teraz zwijam rolkę, lekko dociskam wałkiem do ciasta. Smaruję powierzchnię rolki pozostałą trzecią jajka i kroję na kawałki kręconym nożem (mój nóż jest bardzo "stary", ale mój pochodzi). A teraz wkładam gatę do nagrzanego piekarnika i pieczę w temperaturze 200 C 35 – 45 minut.
Cóż, moja Gata jest gotowa. Idę obejrzeć program " Żyj zdrowo!"z filiżanką aromatycznej kawy.
P. S. w czasie wyszło tyle samo, ile kosztowałaby mnie wycieczka do sklepu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g

