pieczone ziemniaki z żeberkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby przygotować ziemniaki z żeberkami zgodnie z tym przepisem, możesz wziąć dowolne mięso. Wolę żeberka cielęce, ale czasami robię je z żeberkami wieprzowymi.
żeberka należy marynować przed gotowaniem.
aby to zrobić, dokładnie wymieszaj puree śliwkowe, posiekaną paprykę, sól, mielony pieprz i kolendrę.
po pokryciu żeber gotowaną masą stajemy w lodówce przez co najmniej godzinę.
umyte ziemniaki obrać, pokroić na kawałki.
posiekaj czosnek, wymieszaj go z kolendrą i solą i posmaruj powstałą masą ziemniaki.
w naczyniu do pieczenia rozłóż warstwę ziemniaków na dnie, marynowane żeberka na wierzchu.
piecz ziemniaki z żeberkami przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
podawaj danie na gorąco z sałatką warzywną.
żeberka należy marynować przed gotowaniem.
aby to zrobić, dokładnie wymieszaj puree śliwkowe, posiekaną paprykę, sól, mielony pieprz i kolendrę.
po pokryciu żeber gotowaną masą stajemy w lodówce przez co najmniej godzinę.
umyte ziemniaki obrać, pokroić na kawałki.
posiekaj czosnek, wymieszaj go z kolendrą i solą i posmaruj powstałą masą ziemniaki.
w naczyniu do pieczenia rozłóż warstwę ziemniaków na dnie, marynowane żeberka na wierzchu.
piecz ziemniaki z żeberkami przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
podawaj danie na gorąco z sałatką warzywną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g