skład / składniki
gotowanie krok po kroku
musisz wymieszać suche składniki ciasta-mąkę, cukier, drożdże i sól.
wymieszaj mleko z jajkiem i stopionym masłem.
mieszanina powinna mieć temperaturę pokojową lub nieco cieplejszą, aby drożdże zaczęły działać szybciej.
teraz łączymy obie mieszanki i zagniatamy ciasto. Mąkę, którą mamy, używamy do dodawania podczas wyrabiania ciasta.
ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk.
włóż ciasto do większej miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
potrzebujesz podwojenia ciasta.
kiedy to się stanie, należy go ugniatać i ustawić podchodzić jeszcze raz.
Podwójnie dopasowane ciasto rozwałkowujemy w postaci prostokąta warstwą około 0,5-1 cm, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, cynamonem i równomiernie układamy wstępnie namoczone we wrzącej wodzie i suszone rodzynki.
ciasto zwijamy gęstą rolką z krótkiego boku i kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na niej przyszłe bułki, pozostawiając między nimi wystarczająco dużo wolnego miejsca do podniesienia.
posmaruj każdy ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
pieczemy 25-30 minut na złoty kolor.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g