bułeczki z cynamonem, rodzynkami i cukrem

nie najłatwiejsze do zrobienia, ale po prostu niesamowite bułeczki do herbaty. Bardzo smaczne, a co najważniejsze bez kosztów w czasie. Przygotowanie ich jest bardzo proste, ale okazuje się, że w końcu jest ich dość duża liczba, więc możesz traktować przyjaciół i cieszyć się nimi przez więcej niż jeden dzień.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 82 % 53 g
282 kcal
IG: 4 / 11 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

musisz wymieszać suche składniki ciasta-mąkę, cukier, drożdże i sól.
wymieszaj mleko z jajkiem i stopionym masłem.
mieszanina powinna mieć temperaturę pokojową lub nieco cieplejszą, aby drożdże zaczęły działać szybciej.
teraz łączymy obie mieszanki i zagniatamy ciasto. Mąkę, którą mamy, używamy do dodawania podczas wyrabiania ciasta.
ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk.
włóż ciasto do większej miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
potrzebujesz podwojenia ciasta.
kiedy to się stanie, należy go ugniatać i ustawić podchodzić jeszcze raz.
Podwójnie dopasowane ciasto rozwałkowujemy w postaci prostokąta warstwą około 0,5-1 cm, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, cynamonem i równomiernie układamy wstępnie namoczone we wrzącej wodzie i suszone rodzynki.
ciasto zwijamy gęstą rolką z krótkiego boku i kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na niej przyszłe bułki, pozostawiając między nimi wystarczająco dużo wolnego miejsca do podniesienia.
posmaruj każdy ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
pieczemy 25-30 minut na złoty kolor.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy