Arabska Baklava

słodycze szaleją za nią! Prosty przepis na bajeczną arabską baklawę!
CheechAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 44 % 32 g
węglowodany 46 % 33 g
447 kcal
IG: 9 / 24 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

rozwiń ciasto, przykryj wilgotnym ręcznikiem, aby arkusze nie wyschły podczas montażu baklawy. Wymieszaj orzechy, przyprawy i cukier w misce

posmaruj formę masłem. Następnie układamy 5 arkuszy filo. Za pomocą pędzla obficie nasmaruj je olejem.

wlej część mieszanki orzechów, gdzieś 1/4 całości

przykryj 2 arkuszami filo, które ponownie posmaruj masłem i posyp orzechami. Kolejność jest następująca: 5 arkuszy orzechy 2 arkusze orzechy 2 arkusze orzechy 2 arkusze orzechy 5 arkuszy w zależności od kształtu, możesz zrobić baklawę i więcej warstw, to wszystko według Twojego gustu. Nasmaruj górę olejem.
bardzo ostrym nożem pokrój baklawę pionowo w odległości około 5 cm
a następnie-pokrój po przekątnej i wyślij do pieczenia w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 C na złoty kolor. I zajmijmy się syropem. Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut, następnie zmniejsz ogień, dodaj sok z cytryny i miód i pozwól syropowi gotować przez kolejne 15 minut, aż zgęstnieje. Natychmiast schłodź.

wyjmij baklawę z piekarnika i polej ją chłodnym syropem. Najważniejsze jest równomierne nalewanie. Arabska Baklava jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy