skład / składniki
metoda gotowania
rozwiń ciasto, przykryj wilgotnym ręcznikiem, aby arkusze nie wyschły podczas montażu baklawy. Wymieszaj orzechy, przyprawy i cukier w misce
posmaruj formę masłem. Następnie układamy 5 arkuszy filo. Za pomocą pędzla obficie nasmaruj je olejem.
wlej część mieszanki orzechów, gdzieś 1/4 całości
przykryj 2 arkuszami filo, które ponownie posmaruj masłem i posyp orzechami. Kolejność jest następująca: 5 arkuszy orzechy 2 arkusze orzechy 2 arkusze orzechy 2 arkusze orzechy 5 arkuszy w zależności od kształtu, możesz zrobić baklawę i więcej warstw, to wszystko według Twojego gustu. Nasmaruj górę olejem.
bardzo ostrym nożem pokrój baklawę pionowo w odległości około 5 cm
a następnie-pokrój po przekątnej i wyślij do pieczenia w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 C na złoty kolor. I zajmijmy się syropem. Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut, następnie zmniejsz ogień, dodaj sok z cytryny i miód i pozwól syropowi gotować przez kolejne 15 minut, aż zgęstnieje. Natychmiast schłodź.
wyjmij baklawę z piekarnika i polej ją chłodnym syropem. Najważniejsze jest równomierne nalewanie. Arabska Baklava jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g