skrzydełka z kurczaka w polewie miodowej
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
skrzydełka z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostki i doprawić solą, pieprzem do smaku, można również dodać ulubione zioła. Przygotowane skrzydła układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach, aż będą ugotowane. 5 minut przed gotowaniem skrzydeł zaczynamy przygotowywać sos. Wlej olej słonecznikowy na głęboką patelnię i dodaj do niego kawałek masła. Dodaj czosnek do rozgrzanego oleju i smaż go do lekkiego złota. Następnie na przemian dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy i miód, wszystko mieszaj, aż będzie gładkie. Wyjmujemy skrzydła z piekarnika i wysyłamy do sosu przez 5 minut, dobrze je mieszamy, aby były nasączone sosem. Po 5 minutach wyłączamy ogień i podajemy skrzydła do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g