Wiedeńska szabla czekoladowa autorstwa Pierre ' a Herme
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 C. najpierw bierzemy dwie miski. W jednej misce ubij masło z proszkiem w puszystą pianę, aw drugiej ubij białka do gęstości. Do masy kremowej dodajemy przesianą mąkę z kakao i wszystko dobrze ubijamy mikserem. A na koniec dodajemy ubite białka do naszej masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łopatką lub mikserem z najmniejszą prędkością. Ciasto wysyłamy do torby cukierniczej i za jego pomocą sadzimy ciasteczka. Piec ciasteczka przez 10-12 minut. Niech trochę ostygnie, ponieważ ciasteczka, gdy są gorące, są bardzo kruche. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g