Chude pieczywo z nadzieniem grzybowym

świetne rozwiązanie kulinarne PO-ZARÓWNO satysfakcjonujące, smaczne, jak i zdrowe. Bardzo smaczny chudy chleb, o bogatym aromacie grzybowym
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 67 % 26 g
182 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

na początek przygotuj ciasto. Weź 1/4 szklanki ciepłej wody, dodaj do niej szczyptę cukru i drożdży, wymieszaj wszystko i pozostaw na 10 minut. Przesiej mąkę do miski i zrób wgłębienie na środku. Wlej cukier, sól do zagłębienia, wlej rozcieńczone drożdże i resztę wody. Zagnieść miękkie i plastikowe ciasto. Gotowe ciasto wysyłamy do natłuszczonej miski, przykryliśmy ręcznikiem i pozostawiliśmy do podchodzenia, aż zwiększy się dwukrotnie. Podczas gdy ciasto odpoczywa, zajmiemy się nadzieniem, w tym celu posiekamy cebulę i grzyby. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i dodaj grzyby, gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Sól, pieprz do smaku, a na koniec dodaj drobno posiekane warzywa. Schłodź nadzienie i uformuj chleb. Dopasowane ciasto, rozwałkuj w prostokąt, równomiernie rozprowadź nadzienie na górze, cofając się od krawędzi o około 1 cm, zawiń rolkę i rozłóż w formie szwem w dół. Zostawiamy nasz chleb do wyrośnięcia na 20-25 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C na złoty kolor przez około 30-40 minut. Gotowy chleb schładzamy na ruszcie i podajemy do stołu! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy