skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek przygotuj ciasto. Weź 1/4 szklanki ciepłej wody, dodaj do niej szczyptę cukru i drożdży, wymieszaj wszystko i pozostaw na 10 minut. Przesiej mąkę do miski i zrób wgłębienie na środku. Wlej cukier, sól do zagłębienia, wlej rozcieńczone drożdże i resztę wody. Zagnieść miękkie i plastikowe ciasto. Gotowe ciasto wysyłamy do natłuszczonej miski, przykryliśmy ręcznikiem i pozostawiliśmy do podchodzenia, aż zwiększy się dwukrotnie. Podczas gdy ciasto odpoczywa, zajmiemy się nadzieniem, w tym celu posiekamy cebulę i grzyby. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i dodaj grzyby, gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Sól, pieprz do smaku, a na koniec dodaj drobno posiekane warzywa. Schłodź nadzienie i uformuj chleb. Dopasowane ciasto, rozwałkuj w prostokąt, równomiernie rozprowadź nadzienie na górze, cofając się od krawędzi o około 1 cm, zawiń rolkę i rozłóż w formie szwem w dół. Zostawiamy nasz chleb do wyrośnięcia na 20-25 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C na złoty kolor przez około 30-40 minut. Gotowy chleb schładzamy na ruszcie i podajemy do stołu! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g