kurczak na talerzu
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Do przygotowania ciasta użyłem dokładnie połowy składników wskazanych w przepisie, ponieważ nie mam dużej patelni, a także rodziny, z połowy tych składników uzyskuje się wystarczającą ilość ciasta.
wymieszaj mąkę z sodą.
kefir, jajka, cukier, sól i olej słonecznikowy wymieszaj i ubij mikserem.
Połącz ubitą mieszaninę z mąką i zagniataj ciasto, ciasto nie powinno być ciasne. Odłóż ciasto na półtorej godziny.
mięso z kurczaka (tym razem użyłam podudzia) opłucz, osusz ręcznikiem.
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
posmaruj patelnię olejem słonecznikowym (ja użyłam patelni z odkręcanym uchwytem), połóż połowę cebuli, posyp solą i pieprzem , połóż mięso na wierzchu, dopraw solą i pieprzem, a pozostałą cebulę również dopraw na wierzchu.
rozwałkuj ciasto o średnicy nieco większej niż nasza patelnia, przykryj ciasto naszym "nadzieniem" i włóż ciasto do środka, zrób boki.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40-45 minut.
po upieczeniu odstaw na 10 minut, a następnie delikatnie spuść sok z naszej patelni do filiżanki, ale nie wylewaj.
przykryj patelnię naczyniem o odpowiedniej średnicy i odwróć, wlej sok spuszczony do filiżanki na wierzch.
danie jest gotowe!
wymieszaj mąkę z sodą.
kefir, jajka, cukier, sól i olej słonecznikowy wymieszaj i ubij mikserem.
Połącz ubitą mieszaninę z mąką i zagniataj ciasto, ciasto nie powinno być ciasne. Odłóż ciasto na półtorej godziny.
mięso z kurczaka (tym razem użyłam podudzia) opłucz, osusz ręcznikiem.
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
posmaruj patelnię olejem słonecznikowym (ja użyłam patelni z odkręcanym uchwytem), połóż połowę cebuli, posyp solą i pieprzem , połóż mięso na wierzchu, dopraw solą i pieprzem, a pozostałą cebulę również dopraw na wierzchu.
rozwałkuj ciasto o średnicy nieco większej niż nasza patelnia, przykryj ciasto naszym "nadzieniem" i włóż ciasto do środka, zrób boki.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40-45 minut.
po upieczeniu odstaw na 10 minut, a następnie delikatnie spuść sok z naszej patelni do filiżanki, ale nie wylewaj.
przykryj patelnię naczyniem o odpowiedniej średnicy i odwróć, wlej sok spuszczony do filiżanki na wierzch.
danie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g