kurczak na talerzu

Kurczak pieczony w tekście świetnie pasuje do każdego napoju. Danie jest proste w przygotowaniu, okazuje się bardzo smaczne i soczyste. Możesz podawać z ziemniakami i świeżymi warzywami! Danie jest bardzo smaczne, ciasto okazuje się delikatne, miękkie i soczyste, a także mięso.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 27 % 11 g
węglowodany 41 % 17 g
224 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Do przygotowania ciasta użyłem dokładnie połowy składników wskazanych w przepisie, ponieważ nie mam dużej patelni, a także rodziny, z połowy tych składników uzyskuje się wystarczającą ilość ciasta.
wymieszaj mąkę z sodą.
kefir, jajka, cukier, sól i olej słonecznikowy wymieszaj i ubij mikserem.
Połącz ubitą mieszaninę z mąką i zagniataj ciasto, ciasto nie powinno być ciasne. Odłóż ciasto na półtorej godziny.
mięso z kurczaka (tym razem użyłam podudzia) opłucz, osusz ręcznikiem.
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
posmaruj patelnię olejem słonecznikowym (ja użyłam patelni z odkręcanym uchwytem), połóż połowę cebuli, posyp solą i pieprzem , połóż mięso na wierzchu, dopraw solą i pieprzem, a pozostałą cebulę również dopraw na wierzchu.
rozwałkuj ciasto o średnicy nieco większej niż nasza patelnia, przykryj ciasto naszym "nadzieniem" i włóż ciasto do środka, zrób boki.
piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40-45 minut.
po upieczeniu odstaw na 10 minut, a następnie delikatnie spuść sok z naszej patelni do filiżanki, ale nie wylewaj.
przykryj patelnię naczyniem o odpowiedniej średnicy i odwróć, wlej sok spuszczony do filiżanki na wierzch.
danie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy