skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Lekko posmaruj naczynie do pieczenia olejem i przykryj pergaminem (lub posmaruj masłem, posyp mąką i strząśnij nadmiar mąki). Przesiej mąkę 1-2 razy.
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka włożyć do miski, dodać połowę cukru i cukier waniliowy.
Krok 3:
Dobrze zmielić żółtka z cukrem, aż zwiększy się objętość i wybieli masę.
Krok 4:
Białka umieścić w czystej misce i ubijać na niskiej lub średniej prędkości miksera, aż powstanie lekka, puszysta piana. Zwiększ prędkość miksera do maksimum i bez zatrzymywania ubijania wlej cukier cienkim strumieniem. Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie, aż podczas przechylania (lub obracania) miski białka się z niej wylały.
Krok 5:
Dodaj trzecią część ubitych białek do żółtek i delikatnie, od dołu do góry, wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe ubite białka. Dodaj przesianą mąkę do masy żółtkowej i dobrze wymieszaj ciasto.
Krok 6:
Włóż ciasto do formy i wygładź powierzchnię. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut.
Krok 7:
Biszkopt jest gotowy, jeśli lekko się skurczy, krawędzie odchodzą od ścian formy, a po lekkim naciśnięciu palcami biszkopt sprężystuje, a dół szybko się regeneruje. ostrożnie wyjmij biszkopt z formy, połóż na ruszcie i ostudź.
Krok 8:
Zrób syrop: Wlej cukier do małego rondla i wlej wodę. Postaw patelnię na ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i rozpuścić cukier (nie trzeba gotować). Syrop wyłączyć, zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury ~37°C. Dodaj rum, koniak lub likier do schłodzonego syropu. Moczyć ciasto biszkoptowe przez co najmniej 8-12 godzin, a następnie pokroić wzdłuż, aby uzyskać 2 ciasta i namoczyć w syropie.
Krok 9:
Przygotuj krem maślany na skondensowanym mleku: Ubij zmiękczone masło mikserem (na małej lub średniej prędkości), aż będzie puszyste. Wlej skondensowane mleko cienkim strumieniem, jednocześnie ubijając masę mikserem (z małą lub średnią prędkością). Następnie zwiększ prędkość miksera i ubij śmietanę, aż będzie gładka. Dodaj trochę syropu malinowego do śmietany podczas gotowania, aby uzyskać różowy kolor.
Krok 10:
Posmaruj namoczone ciasta kremem i ułóż jeden na drugim. Delikatnie posmaruj całe ciasto kremem. Konieczne jest, aby powierzchnia ciasta była równa. Przykryj wierzch ciasta mastyksem i udekoruj różami.
Krok 11:
Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g