ciasto biszkoptowe z mastyksem różowy sen

piękne i pyszne ciasto, wszyscy będą zachwyceni!!! Tort różowy sen na święta!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 65 % 40 g
329 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Lekko posmaruj naczynie do pieczenia olejem i przykryj pergaminem (lub posmaruj masłem, posyp mąką i strząśnij nadmiar mąki). Przesiej mąkę 1-2 razy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek. Żółtka włożyć do miski, dodać połowę cukru i cukier waniliowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze zmielić żółtka z cukrem, aż zwiększy się objętość i wybieli masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Białka umieścić w czystej misce i ubijać na niskiej lub średniej prędkości miksera, aż powstanie lekka, puszysta piana. Zwiększ prędkość miksera do maksimum i bez zatrzymywania ubijania wlej cukier cienkim strumieniem. Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie, aż podczas przechylania (lub obracania) miski białka się z niej wylały.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trzecią część ubitych białek do żółtek i delikatnie, od dołu do góry, wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe ubite białka. Dodaj przesianą mąkę do masy żółtkowej i dobrze wymieszaj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do formy i wygładź powierzchnię. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Biszkopt jest gotowy, jeśli lekko się skurczy, krawędzie odchodzą od ścian formy, a po lekkim naciśnięciu palcami biszkopt sprężystuje, a dół szybko się regeneruje. ostrożnie wyjmij biszkopt z formy, połóż na ruszcie i ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrób syrop: Wlej cukier do małego rondla i wlej wodę. Postaw patelnię na ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i rozpuścić cukier (nie trzeba gotować). Syrop wyłączyć, zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury ~37°C. Dodaj rum, koniak lub likier do schłodzonego syropu. Moczyć ciasto biszkoptowe przez co najmniej 8-12 godzin, a następnie pokroić wzdłuż, aby uzyskać 2 ciasta i namoczyć w syropie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj krem maślany na skondensowanym mleku: Ubij zmiękczone masło mikserem (na małej lub średniej prędkości), aż będzie puszyste. Wlej skondensowane mleko cienkim strumieniem, jednocześnie ubijając masę mikserem (z małą lub średnią prędkością). Następnie zwiększ prędkość miksera i ubij śmietanę, aż będzie gładka. Dodaj trochę syropu malinowego do śmietany podczas gotowania, aby uzyskać różowy kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj namoczone ciasta kremem i ułóż jeden na drugim. Delikatnie posmaruj całe ciasto kremem. Konieczne jest, aby powierzchnia ciasta była równa. Przykryj wierzch ciasta mastyksem i udekoruj różami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g

Podobne przepisy