babeczki wiśniowe

ulubione babeczki waniliowe wszystkich nadziewane świeżymi wiśniami. Babeczki są bardzo delikatne, pachnące. Zamiast wiśni możesz dodać dowolną ulubioną jagodę.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 72 % 44 g
261 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

jak upiec hiszpańskie babeczki-Magdalenas ?& nbsp; przygotowują się bardzo łatwo i szybko! Na początek topi się masło (robię to w kuchence mikrofalowej)i pozostawia do ostygnięcia. Gdy masło ostygnie, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, cukier waniliowy lub wanilinę i szczyptę soli, wszystko wymieszaj. Dodaj dwa jajka i mleko do schłodzonego masła, wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Wlej mąkę do mieszanki olejowej i dokładnie wymieszaj.
teraz do ciasta dodajemy nasze wiśnie, wstępnie wyciśnięte z soku. Wszystko delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto rozprowadzamy w foremkach i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 - 190 do miękkości, około 25 - 30 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem, po przebiciu na środku ciasta powinien wyjść suchy. Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy ostygnąć i podajemy do stołu. Przed podaniem babeczki z wiśniami można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy