skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowanie pasztecików zacznijmy od nadzienia. Aby to zrobić, wysyłamy gotowany groszek (wcześniej można go namoczyć przez noc lub kilka godzin, ale tego nie robię). Gotujemy groszek do puree, gdy groszek jest prawie gotowy, smażymy, smażymy posiekaną cebulę i marchewkę na oleju roślinnym przez kilka minut i dodajemy do groszku, na samym końcu solimy i pieprzymy. Gotowe puree pozostawia do ostygnięcia. Teraz możesz zrobić test. W ciepłym mleku (mam domowe kwaśne mleko) rozpuszczamy drożdże, dodajemy sól, cukier, olej roślinny i mąkę. Dodaj mąkę partiami, zagniataj miękkie, delikatne, elastyczne ciasto. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia. Ugniatamy ciasto i dzielimy na równe części. Mam 10 kulek. Rozwałkuj każdą piłkę, rozłóż nadzienie na środku i ściśnij krawędzie, pozostawiając otwór w środku. Gotowe rozpórki są przenoszone na blachę do pieczenia i pozostawiane na 15 minut do wyrośnięcia. W razie potrzeby posmaruj odpowiednie placki jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20 minut, aż do złotego koloru. Podczas pieczenia pieczemy sos czosnkowy. Posiekaj czosnek i zioła, dodaj sól, olej roślinny, wodę i wszystko wymieszaj. Gotowe ciasta pokrywamy naszym sosem i podajemy do stołu. Jeśli ktoś nie lubi czosnku, możesz podać sos osobno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g