rozpinane z groszkiem

najsmaczniejsze gorące tradycyjne rosyjskie ciasta odlecą ze stołu. Ciasta są bardzo smaczne. Ciasto jest delikatne, nie suche, długo pozostaje miękkie. Jeśli rodzina jest duża, natychmiast ugotuj podwójną porcję, zjedz ją bardzo szybko.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 60 % 30 g
254 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

przygotowanie pasztecików zacznijmy od nadzienia. Aby to zrobić, wysyłamy gotowany groszek (wcześniej można go namoczyć przez noc lub kilka godzin, ale tego nie robię). Gotujemy groszek do puree, gdy groszek jest prawie gotowy, smażymy, smażymy posiekaną cebulę i marchewkę na oleju roślinnym przez kilka minut i dodajemy do groszku, na samym końcu solimy i pieprzymy. Gotowe puree pozostawia do ostygnięcia. Teraz możesz zrobić test. W ciepłym mleku (mam domowe kwaśne mleko) rozpuszczamy drożdże, dodajemy sól, cukier, olej roślinny i mąkę. Dodaj mąkę partiami, zagniataj miękkie, delikatne, elastyczne ciasto. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia. Ugniatamy ciasto i dzielimy na równe części. Mam 10 kulek. Rozwałkuj każdą piłkę, rozłóż nadzienie na środku i ściśnij krawędzie, pozostawiając otwór w środku. Gotowe rozpórki są przenoszone na blachę do pieczenia i pozostawiane na 15 minut do wyrośnięcia. W razie potrzeby posmaruj odpowiednie placki jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20 minut, aż do złotego koloru. Podczas pieczenia pieczemy sos czosnkowy. Posiekaj czosnek i zioła, dodaj sól, olej roślinny, wodę i wszystko wymieszaj. Gotowe ciasta pokrywamy naszym sosem i podajemy do stołu. Jeśli ktoś nie lubi czosnku, możesz podać sos osobno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy