delikatne bułeczki ziemniaczane

aromatyczne bułeczki ziemniaczane są idealnym dodatkiem do pierwszego dania. Bułki są bardzo przewiewne, delikatne, pachnące. Jeśli dodasz trochę więcej cukru, dobrze sprawdzą się pod mewami, ale moja rodzina i tak bardzo to lubiła! Przez cały tydzień pada deszcz i ciągle ponure niebo, więc chciałem wypełnić dom ciepłem i wygodą. Postanowiłem zrobić bardzo przewiewne i pachnące bułeczki. Spróbuj I ty!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 75 % 40 g
241 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

na początek przygotuj tłuczone ziemniaki, umyj ziemniaki, obierz, pokrój i gotuj do miękkości, ugniataj i pozostaw do ostygnięcia. Wyrabiałam ciasto za pomocą wypiekacza do chleba, wszystkie składniki dodałam do miski. Do wody dodaję cukier, sól, stopione masło, połowę jajka, schłodzone tłuczone ziemniaki, mleko w proszku i mąkę oraz drożdże na wierzchu. Włączam ciasto drożdżowe do ugniatania i podążam za bułką ciasta, jeśli okaże się zbyt płynne, dodaję trochę więcej mąki. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie, lekko lepkie. Pozostaw na 40-50 minut, aż zwiększy objętość. Ciasto rozprowadzamy na posypanym mąką stole, ugniatamy i dzielimy na równe kulki (podzieliłam na 7 bułek). Rozłóż bułki na blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia (przykryj formę ręcznikiem lub folią, aby ciasto nie wyschło). Bułki smarujemy pozostałą połową jajka i wysyłamy do pieczenia w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15-20 minut. Gotowe bułki wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy