skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek przygotuj tłuczone ziemniaki, umyj ziemniaki, obierz, pokrój i gotuj do miękkości, ugniataj i pozostaw do ostygnięcia. Wyrabiałam ciasto za pomocą wypiekacza do chleba, wszystkie składniki dodałam do miski. Do wody dodaję cukier, sól, stopione masło, połowę jajka, schłodzone tłuczone ziemniaki, mleko w proszku i mąkę oraz drożdże na wierzchu. Włączam ciasto drożdżowe do ugniatania i podążam za bułką ciasta, jeśli okaże się zbyt płynne, dodaję trochę więcej mąki. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie, lekko lepkie. Pozostaw na 40-50 minut, aż zwiększy objętość. Ciasto rozprowadzamy na posypanym mąką stole, ugniatamy i dzielimy na równe kulki (podzieliłam na 7 bułek). Rozłóż bułki na blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia (przykryj formę ręcznikiem lub folią, aby ciasto nie wyschło). Bułki smarujemy pozostałą połową jajka i wysyłamy do pieczenia w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15-20 minut. Gotowe bułki wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g