Bułeczki Żaby
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
dodaj sól, cukier i drożdże do ciepłego mleka, wszystko wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj roztopione masło i wycieraczkę do jajek, wszystko wymieszaj, dodając mąkę, zagniataj ciasto. Po ugniataniu ciasto należy usunąć przez około 10 minut. Gotowe ciasto wysyłamy do miski i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia przez 40 minut. Ciasto ugniatamy i dzielimy. Najpierw oddziel 12 małych kulek, będą to oczy, jeśli są ciężary, kulki powinny mieć 7 g, resztę ciasta dzielimy na 6 równych części. Na blasze do pieczenia kładziemy duże kulki, lekko je ściskamy i bliżej środka kulki wykonujemy dwa otwory przelotowe, w których zostaną przymocowane nasze oczy.Robimy dziury wystarczająco szerokie, aby "oczy" były dobrze przymocowane. Na skrzyżowaniu możesz posmarować ciasto odrobiną wody, nałożyć oczy i pozostawić bułki do wyrośnięcia na 15-20 minut. Posmaruj bułki połową jajka i piecz w 180 C, 15-20 minut do miękkości . Gotowe bułki przenosimy na ruszt i pozostawiamy do ostygnięcia. Schłodzone bułki kroimy bez sięgania do krawędzi i wypełniamy nadzieniem. Za pomocą majonezu możesz narysować oczy i nos żab. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona na surowo - 530 kcal/100g