Strawberry scones
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój truskawki na małe kawałki i posyp 1 łyżką cukru. W osobnej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, proszek do pieczenia, sól i wanilinę. Dodaj zimne masło do mieszanki mąki i wetrzyj wszystko w okruchy. Dodaj truskawki do okruchów mąki i wymieszaj. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Ciasto nie przeszkadza przez długi czas, potrzebujemy tylko jednorodnej masy. Ciasto układamy na posypanym mąką stole i spłaszczamy w ciasto o grubości 1,5 cm, wycinamy bułki foremką lub po prostu nożem i układamy na blasze do pieczenia. Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C (do złotego koloru). Jeszcze ciepłe podajemy do śniadania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g