kremowa bułka z truskawkami

pachnąca i apetyczna bułka przypadnie do gustu najbardziej wymagającym! Lekka i delikatna kremowa bułka o smaku długo oczekiwanego lata!!! Kremowa bułka to biszkopt, który zawsze się okazuje. Nawet jeśli wcześniej nie otrzymałeś herbatników i nie pasowałeś dobrze w piekarniku, upiecz bułkę z truskawkami zgodnie z tym przepisem-nie pożałujesz. Delikatne i przewiewne ciasto biszkoptowe w połączeniu z bitą śmietaną jest pyszne. I bardzo proste.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 77 % 36 g
236 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

przygotuj ciasto biszkoptowe na bułkę: oddziel żółtka od białek. Wlej cały cukier do żółtek i zmiel je na biało.
białka ubijamy szczyptą soli, aż utworzy się stroma piana, która nie wylewa się podczas obracania naczyń. Białka należy ubijać w absolutnie czystej i suchej misce. Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki miksera lub blendera. Podczas ubijania prędkość można zwiększyć, ale nie można jej zmniejszyć. Ważne jest, aby nie przesadzać z białkami, w przeciwnym razie ponownie staną się płynne.
jeszcze trochę pocieramy żółtka i rozprowadzamy do nich białka, delikatnie mieszając.
mąkę wsypujemy do jajek partiami, po każdej porcji delikatnie mieszamy ciasto. Gdy ciasto stanie się jednorodne (nie powinno być zbyt gęste ani płynne), wlej je na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem roślinnym (możesz również przykryć pergaminem). Lekko rozprowadzamy ciasto na powierzchni blachy do pieczenia, przechylając je lub łyżką.
umieść blachę do pieczenia w lekko (niezbyt) rozgrzanym piekarniku i piecz w temperaturze 170º przez około 15 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Nie za bardzo, w przeciwnym razie może się złamać podczas składania. Ostrożnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, pozwól ciastu ostygnąć .
truskawki obrać z kucyków i spłukać.
ubij śmietanę z cukrem pudrem.
posmaruj ciasto bitą śmietaną na wierzchu, rozłóż truskawki na śmietanie.
Rzuć ciasto rolką.
obróć rolkę szwem (krawędzią) w dół. Posyp rolkę cukrem pudrem na wierzchu, udekoruj truskawkami i listkami mięty, możesz posadzić motyle czekoladowe na tej truskawkowej polanie. Bułka jest gotowa, smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy