ciasto kiwi i truskawkowe

Łatwe do zrobienia i oryginalne pyszne ciasto kiwi. Łatwy w przygotowaniu, przyjemny w smaku. Ten przepis jest dla tych, którzy mają dość zwykłych ciast i chcą czegoś egzotycznego. Rozkoszuj się pysznym i delikatnym ciastem kiwi.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 36 % 20 g
węglowodany 56 % 31 g
319 kcal
IG: 3 / 6 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmielić jajka i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść margarynę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać margarynę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Soda, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój kiwi,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj formę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ciasto. Upiec.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij masło ze skondensowanym mlekiem

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dla kremu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój kiwi.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój ciasto,

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nasmaruj dolną część,

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasmaruj górę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Miłej herbaty!

zmiel jajka cukrem.
rozpuść margarynę lub masło, aż będzie płynne.
mieszając masę jajeczno-cukrową, wlej stopioną margarynę.
dodaj mąkę, sodę gaszoną octem lub kwasem cytrynowym. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
obierz 3 kiwi i pokrój na kawałki. Dodaj do ciasta, wymieszaj.
nasmaruj formę, wlej ciasto. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
gotowość jest określana przez złoty kolor i kiedy krawędzie ciasta pozostają w tyle za kształtem.
pozostaw do ostygnięcia.

przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij mleko skondensowane zmiękczonym masłem na gładką masę.

obierz pozostałe 3 kiwi do dekoracji.
aby zrobić róże z kiwi, pokrój je w kółko, aby zrobić spiralę, ale jeśli się zepsuje, w porządku, Dodaj jako pojedyncze płatki. Więc pokrój na środek kiwi (gdzie zaczynają się czarne nasiona). Wytnij pozostały środek owalami – będą to liście.

przeciąć schłodzone ciasto na pół. Smarujemy kremem, przykrywamy drugą częścią, smarujemy na wierzchu.

Udekoruj. Ze spirali wykonujemy 3 róże na środku ciasta. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Rozłóż liście kiwi i truskawki.
włóż do lodówki, aby zestalić krem.
ciasto kiwi jest gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy