skład / składniki
gotowanie krok po kroku
świeże drożdże prasowane można zastąpić suchymi drożdżami w stosunku 3: 1. Oznacza to, że na 3 gramy świeżych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 1 gram suchych.
włóż wiśnie do durszlaka do rozmrożenia i pozwól sokowi spłynąć.
przygotuj ciasto. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodaj 1 łyżkę. l mąka, wymieszaj, umieść w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
margarynę pokroić na małe kawałki.
dodaj 1/4 łyżeczki soli do przesianej mąki. Wymieszaj margarynę z mąką, zmiel na okruchy. Dodaj śmietanę i żółtko do masy, wymieszaj, dodaj drożdże i zagniataj miękkie ciasto, w razie potrzeby dodaj mąkę.
pokrój ciasto nożem, uformuj kulkę. Ciasto jest gotowe.
wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i lekko posmaruj masłem.
podziel ciasto na 3-4 części, pozostaw 1 część, a resztę zawiń w folię i włóż do lodówki.
rozwałkuj ciasto cienko w okrąg.
pociąć na 12 trójkątnych kawałków.
ułożyć nadzienie na podstawie, w razie potrzeby lekko posypać wiśnie cukrem. Przykryj go rogami i zwiń Trójkąt W bajgiel.
ułóż bajgle na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi odstęp 3-4 cm.
włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20-25 minut do miękkości.
gorące bułeczki posyp cukrem pudrem i przenieś na tacę
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g