bułeczki wiśniowe

delikatne, warstwowe bajgle nadziewane świeżymi wiśniami. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, a ponadto bardzo wygodne w pracy. Bajgle są bardzo delikatne i warstwowe. Kiedy pieczę te bajgle, pamiętam moje dzieciństwo i babcię. Często piekła takie bajgle! Zapach świeżo upieczonych bajgli, jak pamiętam, stał na całej ulicy. Nieopisany smak!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 76 % 54 g
274 kcal
IG: 41 / 0 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.

świeże drożdże prasowane można zastąpić suchymi drożdżami w stosunku 3: 1. Oznacza to, że na 3 gramy świeżych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 1 gram suchych.

włóż wiśnie do durszlaka do rozmrożenia i pozwól sokowi spłynąć.
przygotuj ciasto. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodaj 1 łyżkę. l mąka, wymieszaj, umieść w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
margarynę pokroić na małe kawałki.
dodaj 1/4 łyżeczki soli do przesianej mąki. Wymieszaj margarynę z mąką, zmiel na okruchy. Dodaj śmietanę i żółtko do masy, wymieszaj, dodaj drożdże i zagniataj miękkie ciasto, w razie potrzeby dodaj mąkę.
pokrój ciasto nożem, uformuj kulkę. Ciasto jest gotowe.
wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i lekko posmaruj masłem.
podziel ciasto na 3-4 części, pozostaw 1 część, a resztę zawiń w folię i włóż do lodówki.
rozwałkuj ciasto cienko w okrąg.
pociąć na 12 trójkątnych kawałków.
ułożyć nadzienie na podstawie, w razie potrzeby lekko posypać wiśnie cukrem. Przykryj go rogami i zwiń Trójkąt W bajgiel.
ułóż bajgle na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi odstęp 3-4 cm.
włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20-25 minut do miękkości.
gorące bułeczki posyp cukrem pudrem i przenieś na tacę
smacznego!



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy