twaróg z makiem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
gotowanie biszkoptu
Oddziel białka od żółtek, ubij z cukrem na przemian, pozostaw połowę na twarożek, drugą wymieszaj z mąką i upiecz biszkopt w oddzielnej formie do połowy ugotowanej.
gotowanie maku
wypłukany mak gotujemy, zalewamy wodą tylko po pokryciu jego powierzchni, mak powinien puchnąć, zwiększając swoją objętość 2 razy.
przepuść mak z dżemem przez maszynkę do mięsa lub blender.
gotowanie nadzienia twarogowego.
twarożek przechodzi przez maszynkę do mięsa lub blender, miesza się z cukrem, pozostałą masą jajeczną, przygotowanymi rodzynkami, wanilią.
Połącz twaróg.
na biszkopcie w formie dzielonej kładziemy mak, a następnie masę twarogową, posypujemy cukrem cynamonowym i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180-200 g.
po sprawdzeniu gotowości patyczkiem wyjmij z piekarnika, ostudź i wyjmij z formy.
podajemy do stołu
Oddziel białka od żółtek, ubij z cukrem na przemian, pozostaw połowę na twarożek, drugą wymieszaj z mąką i upiecz biszkopt w oddzielnej formie do połowy ugotowanej.
gotowanie maku
wypłukany mak gotujemy, zalewamy wodą tylko po pokryciu jego powierzchni, mak powinien puchnąć, zwiększając swoją objętość 2 razy.
przepuść mak z dżemem przez maszynkę do mięsa lub blender.
gotowanie nadzienia twarogowego.
twarożek przechodzi przez maszynkę do mięsa lub blender, miesza się z cukrem, pozostałą masą jajeczną, przygotowanymi rodzynkami, wanilią.
Połącz twaróg.
na biszkopcie w formie dzielonej kładziemy mak, a następnie masę twarogową, posypujemy cukrem cynamonowym i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180-200 g.
po sprawdzeniu gotowości patyczkiem wyjmij z piekarnika, ostudź i wyjmij z formy.
podajemy do stołu
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g