twaróg z makiem

Połączenie biszkoptu, maku, twarogu doskonale się uzupełnia! Połączenie biszkoptu, maku, twarogu uzupełniło się i stworzyło nowy wooks ciasta. Postanowiłem ulepszyć wcześniej przedstawioną zapiekankę i ugotować już twaróg, stworzyłem przepis i proponuję do rozważenia, trzy warstwy nadzień wyglądają bardzo świątecznie na kroju, a smak przypomina Wielkanoc. Chciałbym, żebyś polubił mój twaróg.
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 54 % 25 g
224 kcal
IG: 4 / 28 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
gotowanie biszkoptu
Oddziel białka od żółtek, ubij z cukrem na przemian, pozostaw połowę na twarożek, drugą wymieszaj z mąką i upiecz biszkopt w oddzielnej formie do połowy ugotowanej.
gotowanie maku
wypłukany mak gotujemy, zalewamy wodą tylko po pokryciu jego powierzchni, mak powinien puchnąć, zwiększając swoją objętość 2 razy.
przepuść mak z dżemem przez maszynkę do mięsa lub blender.
gotowanie nadzienia twarogowego.
twarożek przechodzi przez maszynkę do mięsa lub blender, miesza się z cukrem, pozostałą masą jajeczną, przygotowanymi rodzynkami, wanilią.
Połącz twaróg.
na biszkopcie w formie dzielonej kładziemy mak, a następnie masę twarogową, posypujemy cukrem cynamonowym i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180-200 g.
po sprawdzeniu gotowości patyczkiem wyjmij z piekarnika, ostudź i wyjmij z formy.
podajemy do stołu

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal / 100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy