ciasto z orzechami Linz

słynne ciasto z austriackiego Linzu jest teraz na twoim stole! Ciasto lub jak w oryginale nazywa się ciasto, okazuje się bardzo smaczne, pachnące. Bardzo lubię to ciasto, orzechy i cynamon odgrywają dużą rolę, nadają ciastu wspaniały aromat. Spróbuj, mam nadzieję, że ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 32 % 24 g
węglowodany 55 % 41 g
414 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
najpierw przygotuj ciasto, okazuje się bardzo pachnące, kruche i bardzo smaczne. Orzechy i należy je najpierw usmażyć i obrać (lub można je natychmiast kupić), zmielić na małe okruchy. Teraz wymieszaj wszystkie suche składniki: przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cynamon, zmielone orzechy i cukier puder, wszystko dobrze wymieszaj. W środku naszej mieszanki mąki robimy dziurę i wysyłamy tam zimne masło (lepiej pokroić w drobną kostkę).

teraz zmiel masło mąką na okruchy. Dodaj jajka i koniak do okruchów (w oryginale rum, ale nie możesz nic dodać) i zagniataj ciasto, nie ugniataj ciasta przez długi czas, ale po prostu wymieszaj wszystko w bryłę. Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, ale nie płynne, jeśli ciasto jest bardzo lepkie, dodaj trochę mąki. Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki, aby schłodzić przez 20 minut. 

wyjmujemy nasze ciasto, dzielimy je na 2 części (jedna więcej na podstawę, druga mniej na kratkę). Rozwałkuj duży kawałek do wielkości formy (mam formę o średnicy 22 cm) o grubości około 3-4 mm. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i dzielimy na paski o szerokości 1,5 - 2 cm i układamy na cieście w formie kratki.

wciąż mam kawałek ciasta i zrobiłem z niego więcej ciasteczek, ale takie ciasto można nadal zamrozić. Gotowe ciasto na wierzchu można posmarować jajkiem, ale nie jest to konieczne, po prostu okaże się bardziej rumiane. Pieczemy nasze ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 30 minut (skup się na piekarniku). Pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie, rozłóż na talerzu i posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów (opcjonalnie). Ciasto jest gotowe. Smacznego!!


P. S. Jak już pisałam, z resztek ciasta upiekłam ciasteczka, na zdjęciu widać różnicę czy posmarować ciasto żółtkiem czy nie, ciasteczka różnią się kolorem, ale smakują równie smacznie:)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy