ciasto z orzechami Linz
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw przygotuj ciasto, okazuje się bardzo pachnące, kruche i bardzo smaczne. Orzechy i należy je najpierw usmażyć i obrać (lub można je natychmiast kupić), zmielić na małe okruchy. Teraz wymieszaj wszystkie suche składniki: przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cynamon, zmielone orzechy i cukier puder, wszystko dobrze wymieszaj. W środku naszej mieszanki mąki robimy dziurę i wysyłamy tam zimne masło (lepiej pokroić w drobną kostkę).
teraz zmiel masło mąką na okruchy. Dodaj jajka i koniak do okruchów (w oryginale rum, ale nie możesz nic dodać) i zagniataj ciasto, nie ugniataj ciasta przez długi czas, ale po prostu wymieszaj wszystko w bryłę. Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, ale nie płynne, jeśli ciasto jest bardzo lepkie, dodaj trochę mąki. Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki, aby schłodzić przez 20 minut.
wyjmujemy nasze ciasto, dzielimy je na 2 części (jedna więcej na podstawę, druga mniej na kratkę). Rozwałkuj duży kawałek do wielkości formy (mam formę o średnicy 22 cm) o grubości około 3-4 mm. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i dzielimy na paski o szerokości 1,5 - 2 cm i układamy na cieście w formie kratki.
wciąż mam kawałek ciasta i zrobiłem z niego więcej ciasteczek, ale takie ciasto można nadal zamrozić. Gotowe ciasto na wierzchu można posmarować jajkiem, ale nie jest to konieczne, po prostu okaże się bardziej rumiane. Pieczemy nasze ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 30 minut (skup się na piekarniku). Pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie, rozłóż na talerzu i posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów (opcjonalnie). Ciasto jest gotowe. Smacznego!!
P. S. Jak już pisałam, z resztek ciasta upiekłam ciasteczka, na zdjęciu widać różnicę czy posmarować ciasto żółtkiem czy nie, ciasteczka różnią się kolorem, ale smakują równie smacznie:)
teraz zmiel masło mąką na okruchy. Dodaj jajka i koniak do okruchów (w oryginale rum, ale nie możesz nic dodać) i zagniataj ciasto, nie ugniataj ciasta przez długi czas, ale po prostu wymieszaj wszystko w bryłę. Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, ale nie płynne, jeśli ciasto jest bardzo lepkie, dodaj trochę mąki. Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki, aby schłodzić przez 20 minut.
wyjmujemy nasze ciasto, dzielimy je na 2 części (jedna więcej na podstawę, druga mniej na kratkę). Rozwałkuj duży kawałek do wielkości formy (mam formę o średnicy 22 cm) o grubości około 3-4 mm. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i dzielimy na paski o szerokości 1,5 - 2 cm i układamy na cieście w formie kratki.
wciąż mam kawałek ciasta i zrobiłem z niego więcej ciasteczek, ale takie ciasto można nadal zamrozić. Gotowe ciasto na wierzchu można posmarować jajkiem, ale nie jest to konieczne, po prostu okaże się bardziej rumiane. Pieczemy nasze ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 30 minut (skup się na piekarniku). Pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie, rozłóż na talerzu i posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów (opcjonalnie). Ciasto jest gotowe. Smacznego!!
P. S. Jak już pisałam, z resztek ciasta upiekłam ciasteczka, na zdjęciu widać różnicę czy posmarować ciasto żółtkiem czy nie, ciasteczka różnią się kolorem, ale smakują równie smacznie:)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g