bułki naleśnikowe

Niesamowite, przewiewne bułeczki, które można wypełnić dowolnym nadzieniem! Bułki są przygotowywane bardzo prosto, a konsystencja przypomina trochę eklery
krakoziabelkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 61 % 20 g
156 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 16 h
lekko ubij jajka.Dodaj sól i mąkę.Następnie rozcieńczyć masę mlekiem.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
Foremki do muffinek(najlepiej silikonowe) bez smarowania, napełnij 1/2 ciastem i piecz przez 15 min. następnie zmniejsz temperaturę do 180 gr i piecz przez kolejne 18-20 min.
zdarza się, że po wyjęciu bułek z piekarnika trochę się osiadają, ale to nie jest straszne))
teraz wycinamy nasze bułki i wypełniamy nadzieniem według własnego gustu.Bardzo wygodne jest wypełnienie nadzieniem,ponieważ w środku tworzy się pustka.Może to być słodki budyń, sałatka, ser topiony z szynką itp
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy