śliwkowy zmiennokształtny

słodycze na notatkę! Ciesz się ulubionym daniem bez dodatkowych kalorii! Śliwki lepiej brać twarde i kwaśne, jesienne odmiany.Miałem tylko takie.Pyszne, ale trochę kwaśności brakowało))
krakoziabelkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 46 % 17 g
węglowodany 43 % 16 g
233 kcal
IG: 31 / 0 / 69

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

~400g śliwek (około 20 sztuk), 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 150g masła, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wanilina
masło o temperaturze pokojowej (pozostawiając mały kawałek-wielkości pudełka zapałek) zmiel z 3/4 szklanki cukru, proszku do pieczenia i waniliny na jednorodną, miękką masę.
dodaj mąkę.
dodaj jajka i mleko; dobrze wymieszaj.
pokrój śliwki na połówki i usuń pestki.
na patelni rozpuść odstawione masło, wlej cukier (pozostałe 3/4 szklanki) i zagotuj.
ułóż śliwki cięciem w dół, tak aby wypełnić całe dno w jednej warstwie.

w tym przepisie najlepiej jest użyć patelni ze zdejmowanym uchwytem-można ją również podpalić w piekarniku.
jeśli nie ma takiej patelni, ale jest tylko forma, której nie można umieścić na kuchence, musisz stopić cukier i masło w małym rondlu, wlać do formy, a następnie ułożyć śliwki.
na wierzch odpływu łyżką delikatnie ułóż ciasto.
włóż do piekarnika nagrzanego do t180°C i piecz do miękkości (25~45 minut).
po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć prawie całkowicie bez wyjmowania go z formy.Następnie umieść patelnię na małym światełku, aby podtopić powstały karmel.
przykryj gotowe ciasto naczyniem, odwróć i ostrożnie wyjmij patelnię.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy