skład / składniki
metoda gotowania
~400g śliwek (około 20 sztuk), 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 150g masła, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wanilina
masło o temperaturze pokojowej (pozostawiając mały kawałek-wielkości pudełka zapałek) zmiel z 3/4 szklanki cukru, proszku do pieczenia i waniliny na jednorodną, miękką masę.
dodaj mąkę.
dodaj jajka i mleko; dobrze wymieszaj.
pokrój śliwki na połówki i usuń pestki.
na patelni rozpuść odstawione masło, wlej cukier (pozostałe 3/4 szklanki) i zagotuj.
ułóż śliwki cięciem w dół, tak aby wypełnić całe dno w jednej warstwie.
w tym przepisie najlepiej jest użyć patelni ze zdejmowanym uchwytem-można ją również podpalić w piekarniku.
jeśli nie ma takiej patelni, ale jest tylko forma, której nie można umieścić na kuchence, musisz stopić cukier i masło w małym rondlu, wlać do formy, a następnie ułożyć śliwki.
na wierzch odpływu łyżką delikatnie ułóż ciasto.
włóż do piekarnika nagrzanego do t180°C i piecz do miękkości (25~45 minut).
po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć prawie całkowicie bez wyjmowania go z formy.Następnie umieść patelnię na małym światełku, aby podtopić powstały karmel.
przykryj gotowe ciasto naczyniem, odwróć i ostrożnie wyjmij patelnię.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g