babeczki czekoladowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
babeczki są przygotowywane bardzo łatwo i szybko. Do ciasta przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj kakao z kawą (opcjonalnie możesz dodać wanilinę). Masło należy stopić, dodać do niego cukier i dokładnie wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj jajka, a następnie mieszankę kakao z kawą i śmietaną, wszystko wymieszaj. Dodaj naszą mieszankę kawy i śmietany do mąki i zagniataj ciasto. Ciasto układamy w foremkach i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 20-30 minut. Niech babeczki ostygną, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g