skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek zajmijmy się farszem. Włącz piekarnik do ogrzewania do 200C. warzywa i grzyby umyć, wysuszyć.
Krok 2:
Pokrój bakłażana i cukinię w plasterki (lub talerze), sól, pieprz, w razie potrzeby możesz skropić olejem roślinnym.
Krok 3:
Rozłóż warzywa i grzyby na blasze do pieczenia i piecz do miękkości (około 15-20 minut). Podczas pieczenia warzyw zajmijmy się ciastem.
Krok 4:
Bierzemy potrzebne produkty.
Krok 5:
Mąkę przesiać solą i szybkimi ruchami zmielić masłem na kruszonkę, dla wygody masło można pokroić w małą kostkę.
Krok 6:
Dodaj zimną wodę i kilka kropli soku z cytryny do kruszonki śmietanowej, zagniataj ciasto. Ciasto nie musi być ugniatane przez długi czas, najważniejsze jest, aby zebrać wszystko w jednym. Gotowe ciasto wkładamy do torby i wysyłamy do lodówki na 20-30 minut.
Krok 7:
W międzyczasie nasze warzywa są gotowe, paprykę wkładamy do torby na 10 minut, aby się pociły.
Krok 8:
Po obieramy z nich skórę, robimy to samo z pomidorem. Posiekaj obraną paprykę, pomidora i grzyby.
Krok 9:
Wypełnij, lekko ubij jajka widelcem, dodaj śmietanę, sól i pieprz, możesz też pokruszyć fetę, ale dodaję ją osobno do warzyw.
Krok 10:
Rozwałkuj schłodzone ciasto (grubość około 5 mm), włóż do formy. Na cieście układamy warstwy naszego nadzienia, każdą warstwę posypujemy fetą. Zaczynamy od bakłażana
Krok 11:
Następnie rozłóż cukinię.
Krok 12:
Następna warstwa to grzyby i papryka.
Krok 13:
Kończymy fetą.
Krok 14:
Napełnij nasze ciasto nadzieniem i piecz w rozgrzanym do 180-190 ° C, aż będzie gotowe przez około 25-35 minut.
Krok 15:
Smacznego!
myślę, że powinieneś również wiedzieć, jak upiec francuskie ciasto quiche z pieczonymi warzywami w inny sposób. Aby to zrobić, rozwałkuj ciasto, przykryj papierem do pieczenia, wlej fasolę lub groszek (wszystko to odbywa się tak, aby nasze ciasto nie marszczyło się podczas pieczenia) iw tej formie pieczemy naszą bazę w 180 C przez 15 minut. Następnie usuwamy całą konstrukcję z góry i pieczemy przez kolejne 5 minut. Po przygotowaniu naszej bazy układamy nadzienie, wypełniamy wszystko nadzieniem i całkowicie pieczemy ciasto. Ta metoda sprawi, że podstawa będzie chrupiąca, ponieważ nadzienie jest wilgotne, ale jestem leniwy i zrobiłem prostszą metodę. Aby nie bawić się pieczeniem, możesz dusić warzywa na patelni, ale nie będzie to już łatwa opcja, ale także bardzo smaczna. Fetę można zastąpić serem feta lub innym ulubionym rodzajem sera. Wybierz swoją opcję!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g