chleb z oliwkami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Rozpuść drożdże,
Krok 3:
Shuffle,
Krok 4:
Dodaj do mąki...
Krok 5:
Drożdże, masło,
Krok 6:
Oliwki,
Krok 7:
Zagnieść ciasto,
Krok 8:
Daj podejść...
Krok 9:
Testu,
Krok 10:
Zagnieść ponownie
Krok 11:
Daj odpocząć
Krok 12:
Podziel,
Krok 13:
Włóż do formy
Krok 14:
Krok 15:
Upiec
Krok 16:
Przykryj ręcznikiem
rozpuść drożdże w filiżance ciepłej wody. Dodaj sól, piasek, mieszaj, aż będzie gładka i wlej do przesianej mąki. Wlej oliwę z oliwek do ciasta, dodaj oliwki i zagniataj ciasto. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem, wciśnij w ciepłe miejsce i pozwól mu się zmieścić. Gdy ciasto jest odpowiednie, powtórz proces ugniatania i pozostaw w ciepłym miejscu do wtórnego wzrostu.
ponownie ugniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, wkładamy do formy, przykrywamy ręcznikiem i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrabiania przez 30 minut.
pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40-45 minut.
gotowy chleb można opcjonalnie namaścić oliwą z oliwek.
ponownie ugniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, wkładamy do formy, przykrywamy ręcznikiem i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrabiania przez 30 minut.
pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40-45 minut.
gotowy chleb można opcjonalnie namaścić oliwą z oliwek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g