chleb z oliwkami

śródziemnomorski chleb oliwny dla zdrowia i długowieczności. Niedawno oglądałem program dla dzieci w telewizji, w którym chłopiec z Cypru opowiadał, jak spędzają niedzielne popołudnie z całą rodziną. Cóż, podczas gdy ona i jej ojciec spacerowali po parku, mama i babcia gotowali obiad. Pociągał mnie chleb, który robiła moja babcia. Nie mówiono o przepisie, ale zwróciłem uwagę na to, jak wyrabiała, wkładała oliwki do ciasta i wlewała oliwę z oliwek. Ten fakt tak mnie zaintrygował, że nie znalazłam spokoju, dopóki sama nie upiekłam chleba z oliwkami i nie spróbowałam go. Nie znając przepisu telewizyjnego, przygotowała go według klasycznego przepisu na pieczenie chleba, dodając do niego oliwki i oliwę z oliwek.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 67 % 31 g
227 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść drożdże,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Shuffle,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do mąki...

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drożdże, masło,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oliwki,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Daj podejść...

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Testu,

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagnieść ponownie

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Daj odpocząć

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel,

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż do formy

  14. Krok 14:

    Krok 14.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Upiec

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj ręcznikiem

rozpuść drożdże w filiżance ciepłej wody. Dodaj sól, piasek, mieszaj, aż będzie gładka i wlej do przesianej mąki. Wlej oliwę z oliwek do ciasta, dodaj oliwki i zagniataj ciasto. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem, wciśnij w ciepłe miejsce i pozwól mu się zmieścić. Gdy ciasto jest odpowiednie, powtórz proces ugniatania i pozostaw w ciepłym miejscu do wtórnego wzrostu.
ponownie ugniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, wkładamy do formy, przykrywamy ręcznikiem i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrabiania przez 30 minut.
pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40-45 minut.
gotowy chleb można opcjonalnie namaścić oliwą z oliwek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy