ciasto kakaowe na mleku ze śliwkami i orzechami włoskimi

ciasto o cudownym smaku na wakacje. Ciasto nadziewane śliwkami i orzechami okazuje się po prostu eleganckim smakiem. To prażone orzechy nadają mu niepowtarzalny smak, więc nie przegap tego kroku. Pyszne, delikatne i bardzo aromatyczne ciasto, nikogo nie pozostawi obojętnym!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 63 % 36 g
295 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopt, połącz jajka z cukrem i ubij je na maksymalnej mocy miksera przez kilka minut, aż cała masa będzie puszysta i puszysta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas ubijania jajek podpal mleko połączone z masłem. Doprowadzić masę do wrzenia, aby masło całkowicie się rozpuściło. Przesiej mąkę przez sito i połącz z sodą i wanilią. Na przemian dodaj gorącą mieszankę mleka i mąkę do ubitych jajek. Ugniataj ręcznie, trzepaczką, puszyste ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj 2 naczynia do pieczenia (20 cm). Wlej połowę ciasta do jednego z nich. Dodaj kakao do pozostałego ciasta. Ciasto czekoladowe wlać do innej formy. Umieść obie formy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostudź gotowe herbatniki, pozwól im się położyć. Pokrój każdy biszkopt na 2 ciasta, aby uzyskać 2 wanilię i czekoladę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia posiekaj orzechy włoskie nożem i usmaż je na suchej patelni. Ciągle mieszaj, aby się nie przypaliły. Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez 5 minut. Następnie spuść gorącą wodę i umyj suszone śliwki pod bieżącą wodą. Następnie osusz suszone śliwki ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci. Pokrój każdą suszoną śliwkę na 3-4 części, aby ciasto miało posiekane suszone śliwki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby przygotować śmietanę, weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 25%. Połącz śmietanę z cukrem pudrem i ubij w puszystą śmietanę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas montażu ciasta oba rodzaje herbatników będą się zmieniać. Namocz biszkopt w syropie cukrowym lub zwykłej wodzie. Rozłóż trochę kwaśnej śmietany, rozłóż śliwki na całej powierzchni i posyp orzechami włoskimi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Więc złóż całe ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wierzch i boki ciasta, w ten sam sposób posmaruj kremem. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się namoczyło i zestaliło. Najlepiej zostawić go na noc.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Każdy może udekorować gotowe ciasto według własnych upodobań i możliwości. Aby uzyskać minimalną dekorację, możesz posypać ciasto okruchami biszkoptu, mielonymi orzechami lub startą czekoladą. Na uroczystą okazję możesz ozdobić ciasto kwiatami lub zrobić napis. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy