skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt, połącz jajka z cukrem i ubij je na maksymalnej mocy miksera przez kilka minut, aż cała masa będzie puszysta i puszysta.
Krok 2:
Podczas ubijania jajek podpal mleko połączone z masłem. Doprowadzić masę do wrzenia, aby masło całkowicie się rozpuściło. Przesiej mąkę przez sito i połącz z sodą i wanilią. Na przemian dodaj gorącą mieszankę mleka i mąkę do ubitych jajek. Ugniataj ręcznie, trzepaczką, puszyste ciasto.
Krok 3:
Przygotuj 2 naczynia do pieczenia (20 cm). Wlej połowę ciasta do jednego z nich. Dodaj kakao do pozostałego ciasta. Ciasto czekoladowe wlać do innej formy. Umieść obie formy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 40 minut.
Krok 4:
Ostudź gotowe herbatniki, pozwól im się położyć. Pokrój każdy biszkopt na 2 ciasta, aby uzyskać 2 wanilię i czekoladę.
Krok 5:
Do nadzienia posiekaj orzechy włoskie nożem i usmaż je na suchej patelni. Ciągle mieszaj, aby się nie przypaliły. Suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez 5 minut. Następnie spuść gorącą wodę i umyj suszone śliwki pod bieżącą wodą. Następnie osusz suszone śliwki ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci. Pokrój każdą suszoną śliwkę na 3-4 części, aby ciasto miało posiekane suszone śliwki.
Krok 6:
Aby przygotować śmietanę, weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 25%. Połącz śmietanę z cukrem pudrem i ubij w puszystą śmietanę.
Krok 7:
Podczas montażu ciasta oba rodzaje herbatników będą się zmieniać. Namocz biszkopt w syropie cukrowym lub zwykłej wodzie. Rozłóż trochę kwaśnej śmietany, rozłóż śliwki na całej powierzchni i posyp orzechami włoskimi.
Krok 8:
Więc złóż całe ciasto.
Krok 9:
Wierzch i boki ciasta, w ten sam sposób posmaruj kremem. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się namoczyło i zestaliło. Najlepiej zostawić go na noc.
Krok 10:
Każdy może udekorować gotowe ciasto według własnych upodobań i możliwości. Aby uzyskać minimalną dekorację, możesz posypać ciasto okruchami biszkoptu, mielonymi orzechami lub startą czekoladą. Na uroczystą okazję możesz ozdobić ciasto kwiatami lub zrobić napis. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g