Roladki ziemniaczane z grzybami

Miękkie, rozpływające się w ustach bułki z ciasta ziemniaczanego. Ciasto na puree ziemniaczanym okazuje się bardzo delikatne i przewiewne, pozostaje miękkie przez długi czas. Takie bułki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli ciasto ugniata się w wodzie i nie smaruje jajkiem, to takie bułki są idealne na czczo, ale już wkrótce)) z takiego ciasta uzyskuje się doskonałe wypieki, nie miałem trochę nadzienia, aby nie robić tylko bułek, postanowiłem poeksperymentować i ugotować chaczapuri, mamy takie sprzedawane w gruzińskiej piekarni, okazało się również bardzo smaczne, tylko przed pieczeniem rozwałkowałem je bardzo cienko i nie smarowałem, ale pieczyłem w wyższej temperaturze. Cała rodzina bardzo lubiła takie wypieki!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 65 % 22 g
169 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

jeśli nie masz gotowego puree ziemniaczanego, zaczynamy od jego przygotowania. Gotuj ziemniaki do miękkości i ugniataj, nie musisz doprawiać ziemniaków. Mam puree z wczorajszej kolacji, więc znalazła zastosowanie. Gdy puree będzie gotowe, pozwól mu trochę ostygnąć i przejdź do ciasta. Zagniatałem w wypiekaczu do chleba, po prostu załadowałem wszystkie produkty. Jeśli ugniatasz rękami, rozcieńcz drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier, mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Teraz dodaj tłuczone ziemniaki, dobrze wymieszaj, dodaj zmiękczone masło i sól i dodaj mąkę w małych porcjach, zagniataj miękkie ciasto. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do odpowiedniej miski i pozostawiamy do odpoczynku w cieple, aż objętość wzrośnie 2-3 razy.
gdy ciasto pasuje, zajmijmy się nadzieniem. Mam grzyby, ale jako nadzienie możesz użyć wszystkiego, mięsa, duszonej kapusty lub jajek z ziołami itp.
do nadzienia grzybowego pokrój cebulę w małą kostkę i wyślij na gorącą patelnię, smaż do miękkości. Grzyby są również drobno posiekane (aby wygodnie było zwinąć je w rolkę) i wysłać do miękkiej cebuli. Dopraw solą, pieprzem i smaż, aż grzyby będą gotowe. Niech ostygnie.
ugniatamy ciasto i dzielimy na 2 części, aby wygodnie było je rozwałkować. Rozwałkuj ciasto w prostokąt o grubości około 5 mm. na krawędzi ciasta rozłóż nadzienie z grzybów i zawiń w rolkę. Wynikową bułkę odcinamy od głównej warstwy ciasta i kroimy na
kawałki mają długość 5-7 cm i robimy to z całym ciastem. Układamy bułki na blasze do pieczenia, smarujemy ubitym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 20 minut, aż do złotego koloru. Gotowe bułki podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal / 100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy