skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jeśli nie masz gotowego puree ziemniaczanego, zaczynamy od jego przygotowania. Gotuj ziemniaki do miękkości i ugniataj, nie musisz doprawiać ziemniaków. Mam puree z wczorajszej kolacji, więc znalazła zastosowanie. Gdy puree będzie gotowe, pozwól mu trochę ostygnąć i przejdź do ciasta. Zagniatałem w wypiekaczu do chleba, po prostu załadowałem wszystkie produkty. Jeśli ugniatasz rękami, rozcieńcz drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier, mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Teraz dodaj tłuczone ziemniaki, dobrze wymieszaj, dodaj zmiękczone masło i sól i dodaj mąkę w małych porcjach, zagniataj miękkie ciasto. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do odpowiedniej miski i pozostawiamy do odpoczynku w cieple, aż objętość wzrośnie 2-3 razy.
gdy ciasto pasuje, zajmijmy się nadzieniem. Mam grzyby, ale jako nadzienie możesz użyć wszystkiego, mięsa, duszonej kapusty lub jajek z ziołami itp.
do nadzienia grzybowego pokrój cebulę w małą kostkę i wyślij na gorącą patelnię, smaż do miękkości. Grzyby są również drobno posiekane (aby wygodnie było zwinąć je w rolkę) i wysłać do miękkiej cebuli. Dopraw solą, pieprzem i smaż, aż grzyby będą gotowe. Niech ostygnie.
ugniatamy ciasto i dzielimy na 2 części, aby wygodnie było je rozwałkować. Rozwałkuj ciasto w prostokąt o grubości około 5 mm. na krawędzi ciasta rozłóż nadzienie z grzybów i zawiń w rolkę. Wynikową bułkę odcinamy od głównej warstwy ciasta i kroimy na
kawałki mają długość 5-7 cm i robimy to z całym ciastem. Układamy bułki na blasze do pieczenia, smarujemy ubitym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 20 minut, aż do złotego koloru. Gotowe bułki podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal / 100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g