ciasteczka orzechowe bez mąki

uwielbiasz ciasteczka, ale martwisz się o figurę? Wyjątkowy przepis bez mąki! Ciasteczka dla miłośników orzechów! Okazuje się bardzo smaczny i chrupiący, przypomina nieco bezę, ale z bardzo dużą ilością orzechów. Możesz dodać mniej cukru do mojego gustu, ale skupiasz się na sobie) szczególnie podobało mi się to, że ciasteczka są przygotowywane bez mąki!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 11 g
tłuszcze 45 % 36 g
węglowodany 41 % 33 g
486 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
aby przygotować ciasteczka, możesz wziąć dowolne orzechy według własnego gustu, miałem mało orzechów laskowych i dodałem trochę prażonych orzeszków ziemnych.
na początek posiekaj orzechy, niezbyt drobno, nie musisz ich zamieniać w mąkę. Wymieszaj nasze orzechy z cukrem. Białko (miałem dość duże jajko) ubijamy w mocną pianę, dodajemy posiekane orzechy z cukrem i wszystko mieszamy. Na blasze do pieczenia układamy herbatniki łyżeczką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 C-10 minut. Po 10 minutach ciasteczka pozostaną miękkie, ale nie lepkie. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasteczka do ostygnięcia w piekarniku przez kolejne 40 minut, miałem 1 godzinę. Wszystkie nasze ciasteczka są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy