ciasteczka orzechowe bez mąki
skład / składniki
18
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby przygotować ciasteczka, możesz wziąć dowolne orzechy według własnego gustu, miałem mało orzechów laskowych i dodałem trochę prażonych orzeszków ziemnych.
na początek posiekaj orzechy, niezbyt drobno, nie musisz ich zamieniać w mąkę. Wymieszaj nasze orzechy z cukrem. Białko (miałem dość duże jajko) ubijamy w mocną pianę, dodajemy posiekane orzechy z cukrem i wszystko mieszamy. Na blasze do pieczenia układamy herbatniki łyżeczką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 C-10 minut. Po 10 minutach ciasteczka pozostaną miękkie, ale nie lepkie. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasteczka do ostygnięcia w piekarniku przez kolejne 40 minut, miałem 1 godzinę. Wszystkie nasze ciasteczka są gotowe. Smacznego!
na początek posiekaj orzechy, niezbyt drobno, nie musisz ich zamieniać w mąkę. Wymieszaj nasze orzechy z cukrem. Białko (miałem dość duże jajko) ubijamy w mocną pianę, dodajemy posiekane orzechy z cukrem i wszystko mieszamy. Na blasze do pieczenia układamy herbatniki łyżeczką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 C-10 minut. Po 10 minutach ciasteczka pozostaną miękkie, ale nie lepkie. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasteczka do ostygnięcia w piekarniku przez kolejne 40 minut, miałem 1 godzinę. Wszystkie nasze ciasteczka są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g