słodkie bułeczki z cukrem waniliowym
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
rozdrobnij drożdże, dodaj 1 łyżeczkę. cukier i mąka, trochę lekko podgrzanego mleka. Pozostaw na 10-15 minut.do aktywacji.
wlać spienione drożdże do przesianej mąki, dodać pozostały cukier, sól i mleko, zagnieść ciasto.
pod koniec ugniatania dodaj olej, dobrze ugniataj.
ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie, ale plastyczne.
pozostaw na podejście na 1 godzinę.Zagnieść.
podziel ciasto na identyczne kulki, uformuj bułki.
za pomocą noża wykonaj 3 wzdłużne nacięcia bez przecinania ciasta do końca.
Zostaw 15 minut na odpoczynek
posmaruj ubitym jajkiem i posyp cukrem waniliowym.
piec w piekarniku nagrzanym do 200°C 15-20minut
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g