ciasto czekoladowe biszkopt
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
mleko, cukier, sól.masło i kakao wymieszać trzepaczką. Podziel mieszaninę na dwie nierówne części. W większości dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wlej ciasto(które jest z mąką) do wysmarowanej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 GR przez 20-25 minut.
dodaj łyżkę koniaku do pozostałej mieszanki.
pokrój gorące ciasto na porcje (możesz również nakłuć kawałki) i zalej pierwszą mieszanką.
wierzch można posypać posiekanymi orzechami. Miałem migdały.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g