żeberka wieprzowe po chińsku
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
żeberka pokroić pojedynczo. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty (drobno posiekaj imbir), aż uzyskasz jednorodną masę i namocz w niej mięso co najmniej przez noc (lepiej - na dzień, dozwolone jest nawet 36 godzin). Wymieszaj kilka razy gołymi rękami. Tuż przed podaniem i gotowaniem wyjmij żeberka (zachowaj marynatę). Możesz smażyć na patelni (na bardzo dużym ogniu). Rozgrzej piekarnik do wysokiej, połóż żeberka na blasze do pieczenia (lub na ruszcie, ale wtedy koniecznie z blachą do pieczenia na dole) i piecz przez 15 minut z jednej strony. Odwróć i piecz, aż będzie złoty, chrupiący (może nawet trochę czarny, to karmelizuje Miód), również około 15 minut. Jeśli okaże się, że mięso jest zbyt suche i zaczyna się palić, możesz polać resztkami marynaty. Jeśli na blasze do pieczenia jest za dużo płynu-gotuj, aż absolutnie wyparuje.
podawaj na gorąco z pachnącym chińskim ryżem lub mieszanką warzyw.
podawaj na gorąco z pachnącym chińskim ryżem lub mieszanką warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g