żeberka wieprzowe po chińsku

słodkie, pikantne i niezapomniane danie! Chociaż nie jest to kuchnia europejska, danie absolutnie nie jest postrzegane jako obce i egzotyczne. Mąż chciał go jeść nie z ryżem, ale po prostu z ziemniakami - i był bardzo zadowolony. Bałam się, czy nie będzie zbyt ostry - ale miód chyba zgasił paprykę, okazało się bardzo przyjemne.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 12 g
tłuszcze 46 % 22 g
węglowodany 29 % 14 g
298 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 30 min
żeberka pokroić pojedynczo. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty (drobno posiekaj imbir), aż uzyskasz jednorodną masę i namocz w niej mięso co najmniej przez noc (lepiej - na dzień, dozwolone jest nawet 36 godzin). Wymieszaj kilka razy gołymi rękami. Tuż przed podaniem i gotowaniem wyjmij żeberka (zachowaj marynatę). Możesz smażyć na patelni (na bardzo dużym ogniu). Rozgrzej piekarnik do wysokiej, połóż żeberka na blasze do pieczenia (lub na ruszcie, ale wtedy koniecznie z blachą do pieczenia na dole) i piecz przez 15 minut z jednej strony. Odwróć i piecz, aż będzie złoty, chrupiący (może nawet trochę czarny, to karmelizuje Miód), również około 15 minut. Jeśli okaże się, że mięso jest zbyt suche i zaczyna się palić, możesz polać resztkami marynaty. Jeśli na blasze do pieczenia jest za dużo płynu-gotuj, aż absolutnie wyparuje.
podawaj na gorąco z pachnącym chińskim ryżem lub mieszanką warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy